Naukowcy alarmują. Spożywanie kawy i czekolady ma wpływ na rozwój malarii

Spożywanie m.in. kawy, czekolady, soi, kakaa i wołowiny może przyczynić się do ekspansji malarii - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney. - Międzynarodowy handel tymi produktami zwiększa ryzyko zachorowania u 20 procent osób - mówi autorka badania.

Kawa, czekolada, kakao. Zdaniem naukowców ich produkcja wpływa na rozwój malarii
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Trudno wyobrazić sobie początek dnia bez kawy lub herbaty, jak i paska czekolady na osłodę życia podczas stresującego dnia w pracy czy relaksu w weekend. Okazuje się, że wszystkie wymienione produkty, jak i soja, wołowina, olej palmowy, kakao oraz tytoń przyczyniają się do ekspansji malarii - przewlekłej tropikalnej choroby pasożytniczej. Wszystko za sprawą tego, że hodowla tych dóbr wiąże się potężnym wylesianiem środowiska.

Wcześniejsze badania wykazały, że wycinka lasów w ogromnym stopniu sprzyja stworzeniu idealnych warunków do rozwoju komarów Anopheles, których samice rozprzestrzeniają pasożyta wywołującego malarię. Jak informują naukowcy, wylesianie zmniejsza wchłanianie wody oraz wystawia sporo ziemskich terenów na promieniowanie słoneczne. W ten sposób tworzą się ciepłe akweny stojącej wody, które stanowią dla komarów doskonałe lęgowisko.

- Gdy wzrośnie popyt na takie produkty jak kawa czy kakao, najprawdopodobniej doprowadzi to do zwiększenia wycinki w lasach tropikalnych - komentuje współautorka badania opublikowanego na łamach "Nature Communications", Arunima Malik.

Czy powinniśmy przestać pić kawę? Naukowcy odpowiadają

Zdaniem ekspertów z University of Sydney 1/5 osób zagrożonych malarią na świecie, to wynik międzynarodowego handlu produktami takimi jak np. kakao, kawa, herbata, tytoń i czekolada.

- Badanie to jest pierwszym, które ocenia wpływ globalnej konsumpcji na zwiększanie wylesiania, a co za tym idzie, ryzyko zachorowania na malarię - mówi Arunima Malik.

Czy to oznacza, że powinniśmy przestać spożywać wyżej wymienione produkty? Oczywiście, że nie. Naukowcy stwierdzili, że nie ma konieczności całkowitego unikania kawy, czekoladek i innych produktów wymienionych w badaniu. Eksperci zwrócili się jednak z prośbą do konsumentów z krajów rozwiniętych o "większą świadomość konsumpcji".

- Musimy być bardziej świadomi naszej konsumpcji. Zwracajmy uwagę na to, skąd pochodzą produkty, które kupujemy - radzą specjaliści.

Wybrane dla Ciebie
Widowiskowy pokaz świateł z dalekiej północy. Zorza polarna znów nad Polską
Widowiskowy pokaz świateł z dalekiej północy. Zorza polarna znów nad Polską
Muzyka generowana przez AI zastępuje artystów. Sklepy w Belgii unikają opłat
Muzyka generowana przez AI zastępuje artystów. Sklepy w Belgii unikają opłat
Muchomory modne na Instagramie? Toksykolog: eksperymenty mogą zabić
Muchomory modne na Instagramie? Toksykolog: eksperymenty mogą zabić
Sekret rosyjskiego Su-57 poznany. Oto co pomieści w swoim wnętrzu
Sekret rosyjskiego Su-57 poznany. Oto co pomieści w swoim wnętrzu
Fascynujące odkrycie na Tytanie. To prawdziwe wyzwanie dla chemików
Fascynujące odkrycie na Tytanie. To prawdziwe wyzwanie dla chemików
Pocisk manewrujący Ragnarök pokazany. To długie ramię dla "Walkirii"
Pocisk manewrujący Ragnarök pokazany. To długie ramię dla "Walkirii"
Już kupowali z Zachodu. Nagle zwrot akcji. Wybrali myśliwiec z Chin
Już kupowali z Zachodu. Nagle zwrot akcji. Wybrali myśliwiec z Chin
Są starsze niż piramidy w Gizie. Natura stworzyła je w Alpach
Są starsze niż piramidy w Gizie. Natura stworzyła je w Alpach
Wysłał żonie zdjęcie. Niedługo później spadła na niego bomba
Wysłał żonie zdjęcie. Niedługo później spadła na niego bomba
Najstarsza "chłodnia" świata. Ma ponad 1400 lat
Najstarsza "chłodnia" świata. Ma ponad 1400 lat
Gigant opuszcza Polskę. Miał u nas ważną misję
Gigant opuszcza Polskę. Miał u nas ważną misję
Polacy przyjrzeli się wojnie. Kopiują rozwiązanie z Ukrainy
Polacy przyjrzeli się wojnie. Kopiują rozwiązanie z Ukrainy