Mucha usiadła Ci na jedzeniu? Nie jedz, bo zachorujesz na wrzody
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Widok muchy na naszym talerzu może powodować utratę apetytu. I słusznie, jak dowodzą nowe badania, nie powinniśmy tego jeść.
Najnowsze badania pokazują, że dwie najbardziej popularne muchy, czyli domowe i plujkowate, przenoszą setki różnych bakterii. Wydaje się to oczywiste, ale często ignorujemy zagrożenie, nie zdając sobie sprawy z tego jakie może mieć konsekwencje.
Naukowcy przeanalizowali mikrobiom ponad 116 much z trzech różnych kontynentów. Według raportu największą ilość bakterii muchy przenoszą na skrzydłach i odnóżach. To doprowadziło badaczy do wniosku, ze bakterie korzystają z much jako "latających wahadłowców".
Helicobacter pylori, to bakteria, powodująca u ludzi wrzody jelit. Naukowcy odkryli ją w aż 15 z testowanych much. Wcześniej nawet nie brano pod uwagę, że mogą je przenosić. To tylko jedna z wielu odnalezionych, przedstawiamy mapę najbardziej popularnych bakterii u danych much poniżej.