Mucha usiadła Ci na jedzeniu? Nie jedz, bo zachorujesz na wrzody
Widok muchy na naszym talerzu może powodować utratę apetytu. I słusznie, jak dowodzą nowe badania, nie powinniśmy tego jeść.
27.11.2017 13:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Najnowsze badania pokazują, że dwie najbardziej popularne muchy, czyli domowe i plujkowate, przenoszą setki różnych bakterii. Wydaje się to oczywiste, ale często ignorujemy zagrożenie, nie zdając sobie sprawy z tego jakie może mieć konsekwencje.
Naukowcy przeanalizowali mikrobiom ponad 116 much z trzech różnych kontynentów. Według raportu największą ilość bakterii muchy przenoszą na skrzydłach i odnóżach. To doprowadziło badaczy do wniosku, ze bakterie korzystają z much jako "latających wahadłowców".
Helicobacter pylori, to bakteria, powodująca u ludzi wrzody jelit. Naukowcy odkryli ją w aż 15 z testowanych much. Wcześniej nawet nie brano pod uwagę, że mogą je przenosić. To tylko jedna z wielu odnalezionych, przedstawiamy mapę najbardziej popularnych bakterii u danych much poniżej.