Milionerzy. Pytanie o wegańskie bezy warte pół miliona złotych
W najnowszym odcinku programu "Milionerzy" nie zabrakło emocji, trudnych pytań i ciężkich decyzji. Filip Olszówka po imponującej grze otrzymał czek na ćwierć miliona złotych. Młody uczestnik wycofał się po pytaniu o przepis na wegańskie bezy.
Premierowe odcinki teleturnieju "Milionerzy" obfite są w wielkie emocje, trudne pytania i... ogromne wygrane. Filip Olszówka po imponującej rozgrywce został trzecim uczestnikiem nowej edycji, który otrzymał czek opiewający na 250 tysięcy złotych. Tegoroczny maturzysta i laureat wielu olimpiad pewnie i błyskawicznie udzielił odpowiedzi na pierwsze osiem pytań. Problemy zaczęły się w kluczowej części gry.
Filip Olszówka był na świetnej drodze do wygrania głównej nagrody. Po serii ośmiu pytań młody uczestnik miał na swoim koncie 75 tysięcy złotych oraz wszystkie koła ratunkowe. Prowadzący, a także widzowie w studio i przed telewizorami byli zgodni - chłopak z Tarnowa może wygrać milion złotych.
Pierwsze koło ratunkowe gracz wykorzystał przy pytaniu za 125 tysięcy złotych. Brzmiało ono następująco:
Gdzie siedzi pilot instruktor podczas lotu szkoleniowego pilota ucznia w dwumiejscowej wersji myśliwca?
A: przed uczniem
B: za uczniem
C: z prawej strony ucznia
D: z lewej strony ucznia
Po skorzystaniu z koła 50:50 uczestnik zaznaczył odpowiedź B.
Przy pytaniu za ćwierć miliona złotych Filip Olszówka skorzystał z pomocy publiczności.
Dwie najważniejsze adaptacje której powieści to dzieła Andrieja Tarkowskiego i Stevena Soderbergha?
A: "Procesu" Kafki
B: "Doliny Issy" Miłosza
C: "Lodu" Dukaja
D: "Solaris" Lema
Gracz zaznaczył odpowiedź D i tym samym przystąpił do kluczowego etapu rozgrywki.
Oto pytanie za pół miliona złotych:
Wegańskie bezy ubijesz z cukru i:
A: białek jaj kurzych
B: płynu z puszki z ciecierzycą
C: oleju kokosowego
D: mielonych migdałów
Uczestnik na początku odrzucił opcję A. Chociaż intuicja podpowiadała mu, aby zaznaczyć odpowiedź B, Filip Olszówka nie podjął ryzyka i zakończył grę z 250 tysiącami na koncie.
Odpowiedź B okazała się poprawną.
Wodę po ciecierzycy, której fachowa nazwa to aquafaba, wykorzystuje się w kuchni wegańskiej m.in. do stworzenia puszystego kremu, biszkoptu, a także bez jajecznej bezy.