Jogurtownica - czy warto ją kupić?
Jogurty mają wiele zalet. Przede wszystkim są bardzo dobre dla naszego organizmu. Większość osób uważa, że zrobienie domowego jogurtu jest trudne. Nic bardziej mylnego! Wystarczy, że zakupimy jogurtownicę. Dla kogo jest to urządzenie i czy warto je kupić skoro bez problemu możemy kupić gotowe jogurty?
02.06.2016 16:39
Kupowane jogurty mają długą długą datę przydatności do spożycia, ponieważ inaczej zbyt szybko by się popsuły i producent nie miałby szans ich sprzedać. Okres ważności przedłuża się, usuwając probiotyki - w ten sposób zatrzymany zostaje proces naturalnej fermentacji. Poza tym w składzie znajdziemy różnego rodzaju chemię, między innymi sztuczne zagęstniki, żelatynę oraz inne substancje "polepszające". Jogurty przygotowywane w domu pełne będą zdrowych probiotyków, bez sztucznych wspomagaczy.
Co to jest jogurtownica?
Jogurtownica to proste urządzenie, którego zadaniem jest podtrzymać temperaturę mleka podczas ukwaszania jogurtu po dodaniu aktywnych bakterii. Czas produkcji domowego wyrobu wynosi od 6 do 1. godzin. Na rynku dostępne są dwa rodzaje jogurtownic. W pierwszym mieści się od 6 do 12 kubeczków. Każdy z nich ma pojemność od 150 do 210 ml. Drugi typ urządzenia ma jeden duży pojemnik, najczęściej litrowy. Przed dokonaniem zakupu warto zastanowić się, która pojemność będzie nam najbardziej odpowiadać. Większa rodzina z pewnością wybierze sprzęt z jednym pojemnikiem, dzięki czemu jednorazowo przygotuje większą ilość jogurtu. Za to dla singli najlepsze będą jogurtownice z podziałem na mniejsze porcje.
Najważniejsze funkcje
Jogurtownica powinna być wyposażona w dwie podstawowe funkcje - uzyskanie właściwej temperatury (około 35-4. stopni Celsjusza) oraz jej podtrzymanie, aby kultury bakterii mogły się namnażać. Niektóre modele mogą mieć wbudowany timer, który automatycznie wyłączy sprzęt, gdy jogurt będzie gotowy.
Na co zwrócić uwagę przed zakupem?
Wybierając urządzenie z jednym naczyniem, warto sprawdzić, czy w zestawie otrzymujemy pokrywkę. Dzięki temu przechowywanie jogurtu w lodówce będzie o wiele prostsze. Ważne jest również to, czy pojemniki nadają się do mycia w zmywarce. Niektóre modele jogurtownic posiadają lampkę kontrolną, sygnalizującą włączenie oraz wyłączenie urządzenia. MOga mieć również antypoślizgowy spód.
Cena jogurtownicy
Cena dobrej jogurtownicy nie jest wysoka. Podstawowe urządzenie kupimy już za około 5. - 80 złotych.
Robimy domowy jogurt
Aby zrobić naturalny domowy jogurt wystarczy dokładnie wymieszać litr mleka z opakowaniem biojogurtu. Pamiętajmy, że produkt UHT się nie nadaje. W tym przypadku najlepiej kupić mleko pasteryzowane w temperaturach do 60-7. st. C. Im tłustszego mleka użyjemy, tym jogurt będzie bardziej gęsty.
Następnie przelewamy wszystko do jogurtownicy i po paru godzinach otrzymujemy domowy, naturalny jogurt. Przed podaniem warto na dwie godziny włożyć nasz wyrób do lodówki. Dokładnie w ten sam sposób możemy zrobić kefir. Mieszamy 20. ml kefiru i litr mleka, a potem pozwalamy działać urządzeniu.
ag/rtvagd.wp.pl Zobacz także: ile cukru kryje się w serkach homogenizowanych