Jest w komórkach macierzystych. Może zrewolucjonizować rolnictwo
Naukowcy z Cold Spring Harbor Laboratory odkryli nieznane dotąd regulatory komórek macierzystych w roślinach, co może znacząco wpłynąć na przyszłość upraw i produkcję żywności.
Badacze z Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) ogłosili przełom w badaniach nad komórkami macierzystymi roślin. Odkrycie to otwiera nowe możliwości w rolnictwie, ponieważ może prowadzić do zwiększenia wydajności upraw, a w konsekwencji także do bardziej efektywnej produkcji żywności i paliw odnawialnych.
Wyjątkowe komórki
Komórki macierzyste roślin odgrywają kluczową rolę w ich wzroście i rozwoju. To organelle, które mają zdolność do nieograniczonego podziału i różnicowania się w różne typy komórek. Znajdują się one głównie w tzw. merystemach, czyli tkankach wzrostowych roślin – na przykład w stożkach wzrostu pędów i korzeni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Sławosz, Sławosz!". Polski astronauta powitany po wylądowaniu w Polsce
Badacze pod kierownictwem profesora Davida Jacksona skoncentrowali się na dwóch kluczowych regulatorach – CLAVATA3 i WUSCHEL. Analizy pozwoliły odkryć setki nowych genów potencjalnie odpowiedzialnych za rozwój i funkcjonowanie wielu gatunków roślin, co może w przyszłości znacząco przyczynić się do usprawnienia metod hodowli i zwiększenia wydajności rolnictwa. Technika sekwencjonowania RNA na poziomie pojedynczej komórki umożliwiła naukowcom analizę ekspresji genów w tysiącach komórek jednocześnie.
- To atlas ekspresji genów, który może być używany przez całą społeczność naukową - podkreśla prof. David Jackson.
Odkrycia dokonane przez zespół naukowców z CSHL mogą mieć ogromne znaczenie praktyczne dla rolnictwa i przemysłu. Nowa wiedza pozwoli hodowcom świadomie wybierać odmiany roślin najlepiej przystosowane do produkcji żywności, pasz dla zwierząt czy paliw odnawialnych, co przełoży się na zwiększenie efektywności upraw.
Jak podkreślają badacze, wyniki tych prac stanowią solidny fundament dla dalszych badań, które mogą wyznaczać kierunek nauki na wiele kolejnych dekad. Otwierają one nowe perspektywy nie tylko dla biologów rozwojowych, ale także dla fizjologów i hodowców, którzy od lat poszukują sposobów na poprawę plonów i lepsze wykorzystanie potencjału roślin.