Jaką maszynę do lodów kupić?

Lody przygotowane w domu są na pewno zdrowsze od tych kupionych w sklepie. Czy jednak opłaca się kupować maszynę do lodów?

Jaką maszynę do lodów kupić?
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

18.04.2013 16:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obraz
© (fot. Thinkstockphotos)

Jaki smakołyk kojarzy się z latem, słońcem, wakacjami, a także dzieciństwem? Oczywiście lody! Obecnie można je kupić w każdym sklepie i cukierni, a do wyboru mamy setki smaków i rodzajów. Nie należą one także do najdroższych łakoci - czemu więc mielibyśmy chcieć przygotowywać je w domu?

Powodów może być wiele. Przede wszystkim samodzielnie przygotowane lody są zdrowsze, ponieważ nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów. Do domowych deserów możemy także dodać ulubione świeże owoce i bakalie, podczas gdy w lodach kupionych w sklepie dominują aromaty. Na samodzielny wyrób lodów powinny zdecydować się osoby dbające o linię oraz mające alergię pokarmową. Własnoręcznie przygotowane sorbety mają moc witamin, za to niewiele kalorii. Dla osób uczulonych na mleko krowie, jajka lub orzechy można przygotować smakołyki, mając pewność, że nie będą miały szkodliwych składników, na przykład lody na bazie mleka sojowego, które często trudno znaleźć w sklepie czy cukierni.

Przygotowanie lodów w warunkach domowych znacznie ułatwiają maszyny do lodów, chociaż i bez ich pomocy sporządzenie zimnego deseru jest możliwe. Jest to jednak bardziej czasochłonne i ciężko uzyskać taki sam efekt, jaki osiągnęlibyśmy za pomocą specjalnego urządzenia. Przede wszystkim, aby lody były miękkie, puszyste i pozbawione kryształków lodu, należy je po przygotowaniu mieszanki, co kilkadziesiąt minut wyjmować z zamrażalnika i mieszać. O uzyskanie zadowalającego efektu może być ciężko szczególnie w przypadku sorbetów. Jeśli więc jesteśmy amatorami podawanych na zimno deserów, może warto przemyśleć zakup maszyny do lodów.

Jak działają maszyny do lodów?
Wybór urządzeń do domowego wyrobu lodów jest całkiem spory, ale wszystkie tego typu maszyny działają podobnie. Mają wyjmowaną misę lub wkład, które pomiędzy podwójnymi ściankami zawierają specjalny płyn. Aby maszyna działała prawidłowo, musi on być zamrożony. Misę należy umieścić w zamrażalniku co najmniej kilka godzin przed rozpoczęciem pracy. Jeśli robimy lody często, warto trzymać ją tam cały czas.

Gdy misa jest odpowiednio schłodzona, umieszczamy w niej przygotowaną wcześniej i także schłodzoną - tyle że w lodówce - mieszankę do przygotowywania lodów. Czy to będą lody mleczne, czy owocowy sorbet, zależy tylko od naszego gustu. Mnóstwo różnych przepisów na lodowe desery można znaleźć między innymi w internecie.

Przygotowaną mieszankę (na razie bez dodatków w postaci bakalii, kawałków czekolady czy owoców) należy wlać do włączonej maszyny. Urządzenie będzie ją mieszać i mrozić, usuwając przy okazji kryształki lodu. Proces ten trwa zwykle od 2. do 60 minut. Ulubione dodatki wsypujemy pod koniec mrożenia.
Po tym procesie lody należy jeszcze włożyć na około dwie godziny do zamrażalnika, ponieważ są zwykle dosyć miękkie. Po tym czasie można je zwykle wygodnie uformować w gałki.

Jak widać, maszyna nie jest urządzeniem idealnym. Kto myślał, że zrobi za nas wszystko, może się bardzo rozczarować. Przygotowanie lodów jest mimo wszystko dosyć czasochłonne. Nie można ich także zbyt długo przechowywać w zamrażalniku, ponieważ stwardnieją. Dzieje się tak, ponieważ w odróżnieniu od lodów ze sklepu, domowe wyroby nie zawierają spulchniaczy i innych sztucznych dodatków.

Na co należy zwracać uwagę przy zakupie maszyny do lodów?

Rozmiary misy - jeśli będzie zbyt duża, może nie zmieścić się w szufladzie zamrażalnika.
Pojemność - w domowych maszynach do lodów można zwykle zrobić od 0,5 do 1,5 litra deseru. Zakup urządzenia o najmniejszej pojemności nie ma większego sensu, jeśli lody przygotowujemy dla więcej niż jednej osoby, wkład pracy jest bowiem ten sam.
Moc silnika - najlepiej wybierać urządzenie o jak największej mocy, aby mieć pewność, że mieszadło dobrze poradzi sobie nawet gęstą mieszanką.
Mieszadło - powinno być solidne i mieć dosyć duże otwory, w przeciwnym razie nie rozprowadzi dobrze większych dodatków, które zgromadzą się w jednym miejscu.
Otwór do wlewania mieszanki *- im większy, tym lepiej, bo łatwiej wlejemy mieszankę do lodów i wsypiemy dodatki.
*
Wielkość urządzenia
- maszyna do lodów nie należy do najmniejszych urządzeń AGD, trzeba więc przewidzieć na nią trochę miejsca w kuchni.

Maszyna to lodów może więc być bardzo przydatnym urządzeniem, niepozbawionym jednak pewnych wad. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, jak często będziemy jej używać. Jeśli jemy lody sporadycznie, to na pewno taniej i szybciej będzie pójść po nie do najbliższego sklepu. Trzeba bowiem pamiętać, że przygotowanie domowych lodów będzie kosztowało nas więcej pieniędzy (i jak wyżej wspomniałam - sporo czasu) niż kupienie gotowego produktu. A to dlatego, że do rachunku trzeba doliczyć nie tylko koszt samego urządzenia, ale także prądu, który zużywa maszyna. Ponadto, ponieważ lody domowe wytwarza się raczej ze świeżych, naturalnych składników, to owoce, bakalie czy czekolada będą droższe niż wypełniacze i aromaty stosowane najczęściej w wyrobach sklepowych. Trzeba też pamiętać, że z lodami domowej roboty jest tak jak z innymi potrawami - rzadko wychodzą doskonale za pierwszym razem, trzeba najpierw poznać możliwości maszyny i wypróbować kilka różnych przepisów, zanim efekt będzie zadowalający.

Jeśli jednak lubimy zjeść smacznie i zdrowo, mamy dziecko z alergią, słowem, chcemy wiedzieć, co znajduje się w naszym jedzeniu, to zakup maszyny do lodów na pewno się opłaci, bo smak domowych lodów jest nieporównywalnie lepszy od tych serwowanych w cukierni. Większość maszyn do lodów umożliwia także przygotowanie smacznych jogurtów i koktajli, za pomocą niektórych modeli schłodzimy także napoje.

Obraz
© (fot. Thinkstockphotos)

Ceny i modele
Rozbieżność cenowa domowych maszyn do lodów jest spora. Najtańsze można już kupić nawet za 10. zł, najdroższe kosztują 3000 zł. Popularne modele:

Severin EZ 7402 *- proste urządzenie z misą o pojemności 1 litra, mocy 30 W i obudowie z tworzywa sztucznego. Umożliwia przygotowanie lodów, sorbetów i jogurtów. Cena: ok. *150 zł.

Ariete Gelato Party 640 - moc urządzenia to 8 W, a pojemność pojemnika na lody – 0,8 litra. Niewielka maszyna przygotuje jogurty i desery na zimno w około pół godziny (bez czasu mrożenia). Cena: ok. 220 zł.

Unold 48840 - maszyna o mocy 150 W i litrową misą pokrytą nieprzywierającą powłoką, wyposażona w cyfrowy zegar oraz wyświetlacz LCD. Cena: ok. 800 zł.

Nemox Gelato Chef 2200 - urządzenie ma moc 150 W i zbiornik o pojemności 1 litra. Nadaje się do robienia lodów, sorbetów, jogurtów i chłodzenia napojów. Wyposażono je w indukcyjny silnik, sprężarkę, wentylację, termiczną ochronę systemu chłodzącego i mieszającego. Cena: ok. 900 zł.

Delonghi ICK6000 - maszynka do lodów i chłodzenia napojów. Moc silnika to 230 W, urządzenie ma także zdejmowaną misę ze stali nierdzewnej o pojemności 1,2 litra. Misę i przezroczystą pokrywę można myć w zmywarce. Cena: ok. 1100 zł.

Anna Paczuska

maszyna do lodówgadżetyporadnik
Komentarze (0)