Jak usunąć znajomego z Facebooka, a jak go zablokować?

Strona głównaJak usunąć znajomego z Facebooka, a jak go zablokować?
07.06.2019 21:33
Jak usunąć znajomego z Facebooka, a jak go zablokować?
Źródło zdjęć: © flickr.com | Franco Bouly

Facebook to jedno z najpopularniejszych narzędzi społecznościowych, dzięki któremu możemy odnawiać stare znajomości i zawierać nowe. Dzięki Facebookowi możemy łatwo dodawać osoby do grona swoich znajomych i w równie prosty sposób możemy je z tego grona usuwać. Wystarczy jedynie kilka kliknięć.

Usunięcie a zablokowanie znajomego na Facebooku

Facebook to bez wątpienia przydatne narzędzie. Dzięki niemu możemy w szybki sposób porozumiewać się z innymi ludźmi, poznawać świat i kreować swój "e-wizerunek". Opcja dodawania wybranych osób do grona znajomych ułatwia kontakt i sprawia, że możemy uczestniczyć w ich wirtualnym życiu. Niekiedy jednak konieczne okazuje się usunięcie znajomego. Niektórzy wybierają jeszcze inną, bardziej radykalną drogę zerwania wirtualnego kontaktu – zablokowanie. Zablokowana osoba jest nie tylko usuwana z grona znajomych, ale także nie może być powtórnie do tego grona przyjęta, o ile nie zostanie usunięta z "czarnej listy".

Jak usunąć osobę ze znajomych na Facebooku?

Żeby usunąć wybraną osobę z grona znajomych na Facebooku, wystarczy przejść do jej profilu i odnaleźć okienko z napisem "Znajomi", które znajduje się na polu zdjęcia w tle, obok okienka ze zdjęciem profilowym. Teraz wystarczy kliknąć i z rozwijalnego menu opcji wybrać "Usuń z grona znajomych". Znajomy ten nie zostanie poinformowany o tym, że go usunęliśmy ze swojej listy. Dowie się o tym dopiero wtedy, kiedy nie zobaczy naszego profilu na swojej liście znajomych albo gdy zauważy brak naszej aktywności na swojej tablicy.

Jak zablokować osobę na Facebooku?

Aby zablokować wybraną osobę na Facebooku, należy kliknąć w ikonkę opcji (znak zapytania) i z rozwijanego menu wybrać "Prywatność – skróty". Następnie wybieramy opcję "Jak uniemożliwić komuś przeszkadzanie mi?" i w oknie wpisać imię i nazwisko osoby, którą chcemy zablokować. Osoba ta jest wówczas usuwana z grona znajomych, a dodatkowo nie może nas oznaczać w żadnym ze swoich postów, nie może wysyłać nam wiadomości ani publikować treści na naszej osi czasu.

Facebook sam usuwa konta

Czasami Facebook sam decyduje się usuwać konta innych osób. Pomiędzy styczniem a marcem 2019 roku Facebook usunął ponad 2,2 miliarda kont.

Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)