Jak przygotować bezpiecznego grilla?
Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Czas wolny od pracy, piękna pogoda, sprzyjają wypoczynkowi na świeżym powietrzu. To także rozpoczęcie sezonu grillowego. Czynność z pozoru prosta - jednak wystarczy chwila nieuwagi, nieostrożność i zaprószenie ognia w czasie grillowania może okazać się dla nas niebezpieczne. Jak zatem bezpiecznie grillować?
04.06.2016 11:44
Przyczyną większości pożarów, niezależnie od ich źródła, jest zwykle błąd ludzki. Najczęstsze przyczyny to wady lub zużycie instalacji elektrycznych, nieodpowiednia eksploatacja urządzeń oraz posługiwanie się otwartym ogniem w łatwopalnym otoczeniu. Do zaprószenia ognia podczas grillowania może dojść bardzo łatwo - iskry z urządzenia mogą dzięki sile wiatru rozprzestrzenić się na pobliskie budynki i urządzenia, co może spowodować poważny w skutkach pożar. Dlatego warto przed grillowaniem odpowiednio się do tego przygotować i zadbać o bezpieczeństwo swoje i bliskich, ale również otoczenia.
Podstawowe zasady bezpiecznego grillowania to:
- _ odpowiednie przygotowanie urządzenia i miejsca _ - upewnienie się, że grill jest w dobrym stanie technicznym (stabilność mocowania do podłoża, szczelność grilla - zwróćmy uwagę, aby rozżarzony węgiel nie wypadał na ziemię);
- _ przemyślmy, na czym stawiamy grilla _ - unikajmy suchej trawy albo innych łatwopalnych typów podłoża, z dala od drewnianych zabudowań, drzew lub krzewów. Wolna przestrzeń wokół urządzenia powinna wynosić minimum 1 m;
- _ warto mieć pod ręką wiadro z wodą lub piaskiem _ na wszelki wypadek, aby można było niezwłocznie ugasić rozprzestrzeniający się ogień;
- _ dzieci i zwierzęta muszą przebywać w bezpiecznej odległości od grilla _
- _ rozpalanie grilla benzyną i podobnymi substancjami _, które mogą rozlać się poza urządzenie _ jest zabronione _;
- w przypadku _ używania grilla gazowego należy zakręcić wszystkie zawory _ dopływu materiału palnego;
Nie bez znaczenia są również przepisy przeciwpożarowe, zakazujące używania wszelkich źródeł otwartego ognia na terenie lasu, na obszarze łąk, torfowisk i wrzosowisk oraz w odległości do 100 metrów od nich, rozniecania ognia poza miejscami wyznaczonymi do tego celu. Rozpalenie ognia w niedozwolonym miejscu może grozić mandatem w wysokości 5 tys. zł lub nawet karą więzienia.
W niektórych przypadkach nie walcz z ogniem samodzielnie, ponieważ pożary suchych traw i zarośli rozprzestrzeniają się bardzo szybko.
O czym jeszcze należy pamiętać?
Bezpieczne grillowanie to nie tylko zachowanie zasad ostrożności jego rozpalania, ale również zdrowe potrawy, które na nim przyrządzamy. Pierwsze co musimy zrobić to dokładnie wyczyścić ruszt, na którym położymy mięso oraz warzywa. Często zdarza się, że z lenistwa zostawiamy nieumyty grill a przy kolejnej imprezie nie przyglądamy mu się zbyt dokładnie. Takie zachowanie może okazać się bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Szkodliwe substancje mogą przedostać się do naszego jedzenia, niektóre z nich mogą być nawet rakotwórcze.
Przy stosowaniu grilla na węgiel koniecznie zrezygnujmy z używania chemicznych podpałek - powodują one dodatkowe osadzanie się na jedzeniu szczątków toksycznych chemikaliów (najlepiej używać ekologiczne podpałki z drewna, przy czym nie może to być drewno z drzew iglastych, gdyż zawiera zbyt dużo dymiących żywic). Nieszkodliwym i szybkim sposobem zamienienia węgla drzewnego w żar jest użycie opalarki ze specjalną dyszą grillową, która daje możliwość rozpalenia grilla w bezpieczny dla zdrowia sposób.
Do grillowania należy używać węgla drzewnego, który ma w swoim składzie 8. proc. czystego węgla. Powinno się unikać drewna, gałęzi i szyszek. Raczej nie poprawiają walorów smakowych, a są źródłem dymu zawierającego wiele substancji toksycznych.
Pamiętajmy, aby stosować specjalne tacki do pieczenia. Tłuszcz, który spada na ogień powoduje, że z węgla wydostają się trujące wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA, które szybko przywierają do mięsa. Może okazać się to zgubne, gdyż ogólnie przyjętym jest, że wówczas takowa kiełbaska smakuje o wiele lepiej. Kolejną ważną zasadą jest zaprzestanie grillowania mięsa w bardzo wysokiej temperaturze, by nie dopuścić do jego zbytniego spieczenia –. powstają wówczas heterocykliczne aminy aromatyczne HCA, które są rakotwórcze oraz niebezpieczne dla zdrowia nadtlenki, wolne rodniki i nitrozaminy, które mogą doprowadzić do ostrego zatrucia pokarmowego i przyczynić się do powstania raka.
Dodatkowo przypominamy, że rozpalanie grilla na własnym balkonie nie jest bezpieczne, a dodatkowo jest w złym tonie. W polskim prawie tylko spółdzielnie lub wspólnoty mieszkaniowe mogą wprowadzić w swoich regulaminach zakaz pewnych zachowań, które mogą być uciążliwe dla mieszkańców, w tym np. zakaz grillowania na ich terenie. Za złamanie tych przepisów nie są przewidziane jednak sankcje z kodeksu wykroczeń. Egzekwowanie zakazów leży tylko i wyłącznie w gestii administracji. Co grozi za złamanie regulaminu? Tutaj bywa różnie. W zależności od spółdzielni można otrzymać naganę, upomnienie czy spisanie notatki z zajścia. Jeśli dana wspólnota nie wprowadziła takich obostrzeń i mimo wszystko zdecydujemy się na grillowanie na balkonie, powinniśmy zachować szczególną ostrożność. Nagły podmuch wiatru może poderwać żarzące się kawałki węgla drzewnego i trafić do mieszkania, co w konsekwencji spowoduje pożar. A to - poza stratami - może już grozić mandatem nawet do 500 zł.
Podobnie jest na terenie publicznych parków, gdzie o możliwości lub zakazie grillowania decyduje regulamin. Warto jednak zauważyć, że parkowe regulaminy idą z duchem czasu i coraz częściej pozwalają na urządzanie grilla w specjalnie wyznaczonych miejscach.
Na koniec pamiętajmy, że warto urządzać grilla z głową, ponieważ za niezgodne z prawem grillowanie grozi mandat w wysokości od 500 do nawet 5 tys. zł!