Gospodarstwa domowe mogą zaoszczędzić ok. 4300 zł rocznie. Wystarczy jedna rzecz
Gospodarstwa domowe zmniejszyły marnotrawstwo żywności aż o 76 proc. w nowym teście poprzez lepsze wykorzystanie resztek żywności i częste użycie zamrażarek. Test był organizowany przez sieć supermarketów Tesco w Wielkiej Brytanii we współpracy z organizacją charytatywną Hubbub.
Dwie trzecie uczestników testu stwierdziło, że poprzez redukcję marnotrawstwa zmniejszyli swoje tygodniowe rachunki za jedzenie średnio o 16,50 funtów tygodniowo (ok. 83 zł), co odpowiada 858 funtom (ok. 4300 zł) w ciągu roku. Wyniki sześciotygodniowego eksperymentu oznaczają, że każde z gospodarstw domowych może zatrzymać więcej niż 76 kg jedzenia, które trafiło do kosza, jeśli przez rok będzie kontynuowało swoje nowe nawyki.
Test został zorganizowany przez Tesco we współpracy z ekologiczną organizacją charytatywną Hubbub. Podczas niego 53 gospodarstwa domowe zarejestrowały swoje odpady żywnościowe i zastosowały się do wskazówek szefów kuchni z supermarketu dotyczących bardziej efektywnego planowania posiłków, przechowywania żywności oraz poprawiły swoje umiejętności gotowania.
Czytaj też: Jeśli chcemy ograniczyć ryzyko pandemii, jedzmy mniej mięsa. A najlepiej nie jedzmy go w ogóle [OPINIA]
Mniejsze marnotrawstwo
– Wiemy, że marnotrawstwo żywności to uporczywy problem dla wielu gospodarstw domowych, więc te wyniki są naprawdę obiecujące – powiedziała Aoife Allen z Hubbub.
Apel 11 tys. naukowców. "Mamy moralny obowiązek"
94 proc. gospodarstw domowych stwierdziło, że marnuje mniej jedzenia niż przed testem, a jedzenie resztek było głównym nowym nawykiem odpowiadającym za tę zmianę. 90 proc. gospodarstw domowych stwierdziło także, że zaczęło wykorzystywać całą zakupioną żywność w ciągu tygodnia, a 88 proc. ulepszyło techniki przechowywania, aby uzyskać większą trwałość żywności.