Gospodarstwa domowe mogą zaoszczędzić ok. 4300 zł rocznie. Wystarczy jedna rzecz
Gospodarstwa domowe zmniejszyły marnotrawstwo żywności aż o 76 proc. w nowym teście poprzez lepsze wykorzystanie resztek żywności i częste użycie zamrażarek. Test był organizowany przez sieć supermarketów Tesco w Wielkiej Brytanii we współpracy z organizacją charytatywną Hubbub.
15.10.2020 10:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dwie trzecie uczestników testu stwierdziło, że poprzez redukcję marnotrawstwa zmniejszyli swoje tygodniowe rachunki za jedzenie średnio o 16,50 funtów tygodniowo (ok. 83 zł), co odpowiada 858 funtom (ok. 4300 zł) w ciągu roku. Wyniki sześciotygodniowego eksperymentu oznaczają, że każde z gospodarstw domowych może zatrzymać więcej niż 76 kg jedzenia, które trafiło do kosza, jeśli przez rok będzie kontynuowało swoje nowe nawyki.
Test został zorganizowany przez Tesco we współpracy z ekologiczną organizacją charytatywną Hubbub. Podczas niego 53 gospodarstwa domowe zarejestrowały swoje odpady żywnościowe i zastosowały się do wskazówek szefów kuchni z supermarketu dotyczących bardziej efektywnego planowania posiłków, przechowywania żywności oraz poprawiły swoje umiejętności gotowania.
Czytaj też: Jeśli chcemy ograniczyć ryzyko pandemii, jedzmy mniej mięsa. A najlepiej nie jedzmy go w ogóle [OPINIA]
Mniejsze marnotrawstwo
– Wiemy, że marnotrawstwo żywności to uporczywy problem dla wielu gospodarstw domowych, więc te wyniki są naprawdę obiecujące – powiedziała Aoife Allen z Hubbub.
94 proc. gospodarstw domowych stwierdziło, że marnuje mniej jedzenia niż przed testem, a jedzenie resztek było głównym nowym nawykiem odpowiadającym za tę zmianę. 90 proc. gospodarstw domowych stwierdziło także, że zaczęło wykorzystywać całą zakupioną żywność w ciągu tygodnia, a 88 proc. ulepszyło techniki przechowywania, aby uzyskać większą trwałość żywności.