Gospodarstwa domowe mogą zaoszczędzić ok. 4300 zł rocznie. Wystarczy jedna rzecz

Gospodarstwa domowe zmniejszyły marnotrawstwo żywności aż o 76 proc. w nowym teście poprzez lepsze wykorzystanie resztek żywności i częste użycie zamrażarek. Test był organizowany przez sieć supermarketów Tesco w Wielkiej Brytanii we współpracy z organizacją charytatywną Hubbub.

obiad
obiad
Źródło zdjęć: © Istock

15.10.2020 10:25

Dwie trzecie uczestników testu stwierdziło, że poprzez redukcję marnotrawstwa zmniejszyli swoje tygodniowe rachunki za jedzenie średnio o 16,50 funtów tygodniowo (ok. 83 zł), co odpowiada 858 funtom (ok. 4300 zł) w ciągu roku. Wyniki sześciotygodniowego eksperymentu oznaczają, że każde z gospodarstw domowych może zatrzymać więcej niż 76 kg jedzenia, które trafiło do kosza, jeśli przez rok będzie kontynuowało swoje nowe nawyki.

Test został zorganizowany przez Tesco we współpracy z ekologiczną organizacją charytatywną Hubbub. Podczas niego 53 gospodarstwa domowe zarejestrowały swoje odpady żywnościowe i zastosowały się do wskazówek szefów kuchni z supermarketu dotyczących bardziej efektywnego planowania posiłków, przechowywania żywności oraz poprawiły swoje umiejętności gotowania.

Mniejsze marnotrawstwo

– Wiemy, że marnotrawstwo żywności to uporczywy problem dla wielu gospodarstw domowych, więc te wyniki są naprawdę obiecujące – powiedziała Aoife Allen z Hubbub. 

94 proc. gospodarstw domowych stwierdziło, że marnuje mniej jedzenia niż przed testem, a jedzenie resztek było głównym nowym nawykiem odpowiadającym za tę zmianę. 90 proc. gospodarstw domowych stwierdziło także, że zaczęło wykorzystywać całą zakupioną żywność w ciągu tygodnia, a 88 proc. ulepszyło techniki przechowywania, aby uzyskać większą trwałość żywności.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)