Facebook nie usunie twoich zdjęć

Facebook nie usunie twoich zdjęć
13.10.2010 13:42
Facebook nie usunie twoich zdjęć
Źródło zdjęć: © Gizmodo

Naciśnięcie "usuń" wcale nie oznacza, że zdjęcia znikają z serwerów Facebooka. Okazuje się, że na pewno znikają do nich linki, ale po wpisaniu właściwego adresu czasem można dotrzeć do fotki.

Przekonała się o tym Jacqui Cheng ze strony Ars Technica, która odnalazła wczoraj zdjęcie (poniżej) usunięte w lipcu ubiegłego roku. Po 1. miesiącach URL nadal prowadził do jej fotki. Wysłała do serwisu zapytanie, jak to sie stało.

288765614909307027
Źródło zdjęć: © (fot. Gizmodo)

Facebook nie okazał skruchy. Przedstawiciele serwisu tłumaczą, że "Praktycznie rzecz biorąc zdjęcie już nie istnieje i nie bylibyśmy w stanie go znaleźć, nawet, gdyby ktoś nas zmusiliście". Rzecznik Facebooka Simon Axten wyjaśnił w mailu do Ars Technica, że "Sytuacja jest podobna do usunięcia pliku z dysku komputera".

Tak, tylko plików na dysku nie wyświetlają wyszukiwarki.

Warto o tym pamiętać w świetle faktu, że nasze zdjęcia na portalach społecznościowych przeglądają potencjalni i obecni pracodawcy.

wydanie internetowe www.gizmodo.pl

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (7)