Drukowane obiady

Drukowane obiady
Źródło zdjęć: © MIT

30.12.2010 13:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przyrządzanie posiłków za pomocą drukarki to kolejny pomysł amerykańskich naukowców

Przyrządzanie posiłków za pomocą drukarki to kolejny pomysł amerykańskich naukowców - informuje "New Scientist".

Obecnie używane drukarki z jadalnym tuszem znajdują zastosowanie głównie w dekorowaniu tortów czy capuccino. Natomiast zespół z Cornell University's Computational Synthesis Lab (CCSL) pracuje nad drukarką 3D, która tworzyłaby smaczne dania. To część większego projektu Fab@home.

Wystarczy załadować jadalne "tusze" do dużych precyzyjnie wykonanych "strzykawek", przesuwających się linia po linii, wprowadzić przepis (FabApp) - a drukarka zrobi resztę. Gotowy produkt nie musi smakować jak tektura - można zmieniać jego smak, teksturę i inne ważne parametry. Osoby zupełnie pozbawione gastronomicznych talentów będą mogły odtwarzać dania mistrzów kuchni, ściągając przepisy z ich stron internetowych. Lekarze zalecając dietę podsuną dokładne receptury posiłków przyjaznych dla serca czy nerek.

Obraz
© (fot. MIT)

Także zaawansowani zawodowcy mogą skorzystać na nowej technologii - znacznie łatwiejsze będzie zaspokajanie wymagań wybrednych klientów.

"Tusze" do drukarki mogą być zawierajacymi substancje pokarmowe, standaryzowanymi hydrokoloidami (do stosowania na przykład w szpitalach), jest też opcja wytwarzania własnych "tuszy" z lokalnych produktów. Drukarka musi się jednak nauczyć rozpoznawania właściwosci tego, czym drukuje, by efekt nie odbiegł zbytnio od zamierzonego.

Pierwsze próby z drukowaniem ciasteczek oraz wyrobów z indyczego mięsa wypadły pomyślnie. Twórcy technologii przewidują, że "może się stać dla kuchni tym, czym e-mail dla komunikacji międzyludzkiej".

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)