Dlaczego czekolada bieleje? Naukowcy rozwikłali sekret

Chociaż pojawianie się białego osadu na powierzchni czekolady nie wpływa ani na jej smak, ani nie jest w żaden sposób szkodliwe, to potrafi zniechęcić nawet jej największego miłośnika. Co jest przyczyną jego powstawania? Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć grupa naukowców z Niemiec.

Obraz
Źródło zdjęć: © Everjean / CC

Celem badań, ufundowanych przez firmę Nestlé, było ustalenie raz na zawsze przyczyn bielenia czekolady. Bo chociaż wiadomo było, że proces ten nie jest w żaden sposób szkodliwy, to zaskakująco mało jasna była jego natura. W jej określeniu pomogło promieniowanie rentgenowskie. Na skalę doprawdy monumentalną – nie użyto tu bowiem zwyczajnego RTG. Jak już odkrywać tajemnice czekolady, to bez kompromisów.

Wykorzystano więc należący do niemieckiego Narodowego Centrum Naukowego akcelerator cząsteczek DESY. Liczące 2,3 kilometra długości urządzenie to najpotężniejsze źródło promieniowania X na świecie. Dzięki niemu możliwe było bombardowanie bardzo niewielkich próbek czekolady i obserwowanie ich zachowania na poziomie molekularnym. Naukowcy byli więc w stanie obserwować interesujący ich proces w miarę jak zachodził, w czasie rzeczywistym.

Przed rozpoczęciem eksperymentu czekoladę sproszkowano – po pierwsze przyspiesza to cały proces, a po drugi mogło pomóc w ustaleniu, jak zachodzi on w różnych mieszankach jej składników. Później pokropiono ją jeszcze olejem słonecznikowym, który wnikając nawet w jej najmniejsze pory, zmiękczając i ułatwiając przepływ cząsteczek w jej wnętrzu.

Po zbadaniu tak spreparowanej mieszanki pod mikroskopem udało się zaobserwować proces wędrowania cząsteczek płynnego tłuszczu na powierzchnię czekolady, gdzie po skrystalizowaniu się tworzył on właśnie znany nam biały osad.

Badania raz jeszcze potwierdziły więc, że biała powierzchnia czekolady nie oznacza niczego szkodliwego. Ale mają dać jeszcze więcej – naukowcy i, rzecz jasna, finansująca je firma liczą na to, że pozwolą w opracowaniu rozwiązania, które wyeliminuje to zjawisko. Jednym z pomysłów jest ograniczenie porowości czekolady w procesie jej produkcji, tak by utrudnić tłuszczowi przemieszczanie się na jej powierzchnię.

_ DG _

Zobacz także: Czekolada sposobem na zatrzymanie starzenia

Źródło artykułu: WP Tech
Wybrane dla Ciebie
Obiecano im pracę w hotelu. Afrykanki zwabione przez Rosję
Obiecano im pracę w hotelu. Afrykanki zwabione przez Rosję
Ukraińcy nie musieli go atakować. Rosyjski Ka-226 rozbił się w Rosji
Ukraińcy nie musieli go atakować. Rosyjski Ka-226 rozbił się w Rosji
Rosja promuje Su-57. Nikt nie chce "najlepszego samolotu świata"
Rosja promuje Su-57. Nikt nie chce "najlepszego samolotu świata"
Rosjanie zrobili to celowo. Zaatakowali konwój humanitarny
Rosjanie zrobili to celowo. Zaatakowali konwój humanitarny
Problemy z rosyjskimi czołgami. Sami Rosjanie narzekają na ich jakość
Problemy z rosyjskimi czołgami. Sami Rosjanie narzekają na ich jakość
Odparowuje wszystko co żywe. Rosjanie zaczęli demontować potężną broń
Odparowuje wszystko co żywe. Rosjanie zaczęli demontować potężną broń
Najstarsze powietrze w historii. Było uwięzione w 6-milionowym lodzie
Najstarsze powietrze w historii. Było uwięzione w 6-milionowym lodzie
Sprawdzono ją w Ukrainie. Polska chce nią zwalczać drony
Sprawdzono ją w Ukrainie. Polska chce nią zwalczać drony
Chiny mają nowy okręt. Rzuca wyzwanie największym mocarstwom
Chiny mają nowy okręt. Rzuca wyzwanie największym mocarstwom
Nie tylko Koreańczycy. Ujawniono, kto jeszcze walczy za Rosję
Nie tylko Koreańczycy. Ujawniono, kto jeszcze walczy za Rosję
Mówią, że są lepsze niż F-35. Będą produkowane w Ukrainie
Mówią, że są lepsze niż F-35. Będą produkowane w Ukrainie
Lotnicze marzenie Ukraińców. Chcą je składać u siebie
Lotnicze marzenie Ukraińców. Chcą je składać u siebie