Dlaczego czekolada bieleje? Naukowcy rozwikłali sekret

Chociaż pojawianie się białego osadu na powierzchni czekolady nie wpływa ani na jej smak, ani nie jest w żaden sposób szkodliwe, to potrafi zniechęcić nawet jej największego miłośnika. Co jest przyczyną jego powstawania? Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć grupa naukowców z Niemiec.

Dlaczego czekolada bieleje? Naukowcy rozwikłali sekret
Źródło zdjęć: © Everjean / CC
SKOMENTUJ

Celem badań, ufundowanych przez firmę Nestlé, było ustalenie raz na zawsze przyczyn bielenia czekolady. Bo chociaż wiadomo było, że proces ten nie jest w żaden sposób szkodliwy, to zaskakująco mało jasna była jego natura. W jej określeniu pomogło promieniowanie rentgenowskie. Na skalę doprawdy monumentalną – nie użyto tu bowiem zwyczajnego RTG. Jak już odkrywać tajemnice czekolady, to bez kompromisów.

Wykorzystano więc należący do niemieckiego Narodowego Centrum Naukowego akcelerator cząsteczek DESY. Liczące 2,3 kilometra długości urządzenie to najpotężniejsze źródło promieniowania X na świecie. Dzięki niemu możliwe było bombardowanie bardzo niewielkich próbek czekolady i obserwowanie ich zachowania na poziomie molekularnym. Naukowcy byli więc w stanie obserwować interesujący ich proces w miarę jak zachodził, w czasie rzeczywistym.

Przed rozpoczęciem eksperymentu czekoladę sproszkowano – po pierwsze przyspiesza to cały proces, a po drugi mogło pomóc w ustaleniu, jak zachodzi on w różnych mieszankach jej składników. Później pokropiono ją jeszcze olejem słonecznikowym, który wnikając nawet w jej najmniejsze pory, zmiękczając i ułatwiając przepływ cząsteczek w jej wnętrzu.

Po zbadaniu tak spreparowanej mieszanki pod mikroskopem udało się zaobserwować proces wędrowania cząsteczek płynnego tłuszczu na powierzchnię czekolady, gdzie po skrystalizowaniu się tworzył on właśnie znany nam biały osad.

Badania raz jeszcze potwierdziły więc, że biała powierzchnia czekolady nie oznacza niczego szkodliwego. Ale mają dać jeszcze więcej – naukowcy i, rzecz jasna, finansująca je firma liczą na to, że pozwolą w opracowaniu rozwiązania, które wyeliminuje to zjawisko. Jednym z pomysłów jest ograniczenie porowości czekolady w procesie jej produkcji, tak by utrudnić tłuszczowi przemieszczanie się na jej powierzchnię.

_ DG _

Zobacz także: Czekolada sposobem na zatrzymanie starzenia

Źródło artykułu: WP Tech

Wybrane dla Ciebie

Pociski powietrze-powietrze dalekiego zasięgu. Pogromcy AWACS-ów i latających cystern
Pociski powietrze-powietrze dalekiego zasięgu. Pogromcy AWACS-ów i latających cystern
Nowa data startu Uznańskiego. Ważny komunikat od organizatorów
Nowa data startu Uznańskiego. Ważny komunikat od organizatorów
Izrael, Iran i pizza. Pentagon wiedział?
Izrael, Iran i pizza. Pentagon wiedział?
Polak leci w kosmos. Jest nowa data startu misji Ax-4
Polak leci w kosmos. Jest nowa data startu misji Ax-4
Izraelski Arrow w akcji. System pokazał, do czego został stworzony
Izraelski Arrow w akcji. System pokazał, do czego został stworzony
Ma grubość atomu. Naukowcy skonstruowali innowacyjny komputer
Ma grubość atomu. Naukowcy skonstruowali innowacyjny komputer
Nowe śmigłowce Apache. "To będzie stanowiło absolutny priorytet"
Nowe śmigłowce Apache. "To będzie stanowiło absolutny priorytet"
Izrael atakuje instalacje nuklearne. "Oceniona zostanie skala uszkodzeń"
Izrael atakuje instalacje nuklearne. "Oceniona zostanie skala uszkodzeń"
Amerykańska pomoc dla Izraela. Sojusznik na specjalnych warunkach
Amerykańska pomoc dla Izraela. Sojusznik na specjalnych warunkach
Nieziemska pogoda. Już niedługo wiatr słoneczny dotrze do Ziemi
Nieziemska pogoda. Już niedługo wiatr słoneczny dotrze do Ziemi
"To zdjęcie będzie symbolem". Nietypowa egzekucja naukowca w Iranie
"To zdjęcie będzie symbolem". Nietypowa egzekucja naukowca w Iranie
Zamachy na irańskich fizyków jądrowych. Zabijali ich nieznani sprawcy
Zamachy na irańskich fizyków jądrowych. Zabijali ich nieznani sprawcy