Dlaczego czekolada bieleje? Naukowcy rozwikłali sekret

Chociaż pojawianie się białego osadu na powierzchni czekolady nie wpływa ani na jej smak, ani nie jest w żaden sposób szkodliwe, to potrafi zniechęcić nawet jej największego miłośnika. Co jest przyczyną jego powstawania? Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć grupa naukowców z Niemiec.

Obraz
Źródło zdjęć: © Everjean / CC

Celem badań, ufundowanych przez firmę Nestlé, było ustalenie raz na zawsze przyczyn bielenia czekolady. Bo chociaż wiadomo było, że proces ten nie jest w żaden sposób szkodliwy, to zaskakująco mało jasna była jego natura. W jej określeniu pomogło promieniowanie rentgenowskie. Na skalę doprawdy monumentalną – nie użyto tu bowiem zwyczajnego RTG. Jak już odkrywać tajemnice czekolady, to bez kompromisów.

Wykorzystano więc należący do niemieckiego Narodowego Centrum Naukowego akcelerator cząsteczek DESY. Liczące 2,3 kilometra długości urządzenie to najpotężniejsze źródło promieniowania X na świecie. Dzięki niemu możliwe było bombardowanie bardzo niewielkich próbek czekolady i obserwowanie ich zachowania na poziomie molekularnym. Naukowcy byli więc w stanie obserwować interesujący ich proces w miarę jak zachodził, w czasie rzeczywistym.

Przed rozpoczęciem eksperymentu czekoladę sproszkowano – po pierwsze przyspiesza to cały proces, a po drugi mogło pomóc w ustaleniu, jak zachodzi on w różnych mieszankach jej składników. Później pokropiono ją jeszcze olejem słonecznikowym, który wnikając nawet w jej najmniejsze pory, zmiękczając i ułatwiając przepływ cząsteczek w jej wnętrzu.

Po zbadaniu tak spreparowanej mieszanki pod mikroskopem udało się zaobserwować proces wędrowania cząsteczek płynnego tłuszczu na powierzchnię czekolady, gdzie po skrystalizowaniu się tworzył on właśnie znany nam biały osad.

Badania raz jeszcze potwierdziły więc, że biała powierzchnia czekolady nie oznacza niczego szkodliwego. Ale mają dać jeszcze więcej – naukowcy i, rzecz jasna, finansująca je firma liczą na to, że pozwolą w opracowaniu rozwiązania, które wyeliminuje to zjawisko. Jednym z pomysłów jest ograniczenie porowości czekolady w procesie jej produkcji, tak by utrudnić tłuszczowi przemieszczanie się na jej powierzchnię.

_ DG _

Zobacz także: Czekolada sposobem na zatrzymanie starzenia

Źródło artykułu: WP Tech

Wybrane dla Ciebie

Starlink w Tatrach. Tatrzański Park Narodowy uruchamia punkty dostępu do internetu
Starlink w Tatrach. Tatrzański Park Narodowy uruchamia punkty dostępu do internetu
Żołnierz spalił helikopter zamiast śmieci. Rosjanie stracili kolejny śmigłowiec Mi-8
Żołnierz spalił helikopter zamiast śmieci. Rosjanie stracili kolejny śmigłowiec Mi-8
Hekatomba czołgów pod Konstantynówką. Dawno takiego szturmu Rosjan nie było
Hekatomba czołgów pod Konstantynówką. Dawno takiego szturmu Rosjan nie było
Hodują miniaturowe mózgi z ludzkich tkanek. Do zasilania komputerów
Hodują miniaturowe mózgi z ludzkich tkanek. Do zasilania komputerów
Rosyjski Pancyr-S1 miał polować na drony. Trafił w coś innego
Rosyjski Pancyr-S1 miał polować na drony. Trafił w coś innego
Małże ostrzegają. Atlantyk na progu destabilizacji
Małże ostrzegają. Atlantyk na progu destabilizacji
Dostawy suną jedna za drugą. Świat nie przewidział takiej skali wsparcia Rosji
Dostawy suną jedna za drugą. Świat nie przewidział takiej skali wsparcia Rosji
Duże zamówienie dla Ukrainy. Ponad 1000 ciężarówek
Duże zamówienie dla Ukrainy. Ponad 1000 ciężarówek
Japonia chroni swoje fermy dronami. Bezzałogowce kontra dzikie ptactwo
Japonia chroni swoje fermy dronami. Bezzałogowce kontra dzikie ptactwo
Rosjanie złapali za telefony. Chwilę później ratowali się ucieczką
Rosjanie złapali za telefony. Chwilę później ratowali się ucieczką
Ukraińskie ataki na rafinerie. To, co robią Rosjanie zadziwia
Ukraińskie ataki na rafinerie. To, co robią Rosjanie zadziwia
Ukraińcy zwrócili uwagę na Polskę. Piszą o produkcji Piorunów
Ukraińcy zwrócili uwagę na Polskę. Piszą o produkcji Piorunów