Ciemna strona słodzików. Mogą przyspieszać starzenie się mózgu

Słodziki mogą negatywnie wpływać na zdolność myślenia i zapamiętywania. Badania z Uniwersytetu Sao Paulo sugerują również, że słodziki mogą przyspieszać starzenie się mózgu nawet o 1,5 roku. Wyniki opublikowano w „Neurology”.

Słodziki mogą uszkadzać mózg.Słodziki mogą uszkadzać mózg.
Źródło zdjęć: © Pexels
Aleksandra Dąbrowska

Słodziki, takie jak aspartam czy sacharyna, są popularnymi zamiennikami cukru. Choć reklamowane jako zdrowa alternatywa, nowe badania wskazują na ich potencjalny wpływ na starzenie się mózgu.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Neurology przeanalizowano dietę ponad 12,700 dorosłych mieszkańców Brazylii. Odkryto, że u osób spożywających największe ilości niskokalorycznych lub bezkalorycznych substancji słodzących zaobserwowano szybszy spadek pamięci i zdolności poznawczych w ciągu ośmiu lat.

Wpływ słodzików na zdrowie mózgu

Zespół z Uniwersytetu Sao Paulo przeprowadził badania na Brazylijczykach w wieku 35-75 lat. Wyniki sugerują, że spożycie 191 mg słodzików dziennie może przyspieszyć starzenie się mózgu o 1,6 roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Sławosz, Sławosz!". Polski astronauta powitany po wylądowaniu w Polsce

Odkrycia te stanowią najnowsze ostrzeżenie przed zagrożeniami, jakie niosą ze sobą słodziki. Wcześniejsze badania sugerowały, że mogą one zwiększać ryzyko wystąpienia szeregu chorób, w tym cukrzycy typu 2, raka, chorób serca, depresji i demencji. Słodziki mogą również uszkadzać ściany jelit.

Czy są zależności?

Prof. Claudia Kimie Suemento, kierująca badaniami, podkreśla, że choć są to badania obserwacyjne, istnieje związek między spożyciem słodzików a starzeniem się mózgu. - Nie mogę powiedzieć, że sztuczne słodziki są przyczyną spadku zdolności umysłowych. Wiemy jednak, że są one z nimi kojarzone - zaznacza.

Co warto odnotować, pogorszenie pamięci oraz negatywny wpływ na zdolności poznawcze i płynność słowną zaobserwowano jedynie wśród uczestników poniżej 60 roku życia. - To pokazuje, że należy zachęcać osoby dorosłe w średnim wieku do stosowania mniejszej ilości substancji słodzących - dodali naukowcy.

Dr Thomas M. Holland z Uniwersytetu Rush w Chicago ostrzega, że słodziki mogą wprowadzać w błąd jako „zdrowa” alternatywa. Z kolei International Sweeteners Association twierdzi, że są one bezpieczne i skuteczne w redukcji spożycia cukru.

Wybrane dla Ciebie

Transformacja lotnisk.  Sztuczna inteligencja i nowe technologie na horyzoncie
Transformacja lotnisk. Sztuczna inteligencja i nowe technologie na horyzoncie
Ukraińcy pokazali broń w Kielcach. Chcą ją zaoferować Polsce
Ukraińcy pokazali broń w Kielcach. Chcą ją zaoferować Polsce
Czy przeszczepy organów mogą przedłużyć życie?
Czy przeszczepy organów mogą przedłużyć życie?
Nie każdy dostrzega tę iluzję optyczną. Naukowcy są zaskoczeni
Nie każdy dostrzega tę iluzję optyczną. Naukowcy są zaskoczeni
Przyjrzeli się zbrojeniom Polski. Stawiają nas za wzór
Przyjrzeli się zbrojeniom Polski. Stawiają nas za wzór
Odwieczny taniec galaktyk. Czy Wszechświat znajduje się w czarnej dziurze?
Odwieczny taniec galaktyk. Czy Wszechświat znajduje się w czarnej dziurze?
Straż Przybrzeżna USA zamawia komponenty do trzech kutrów typu Heritage
Straż Przybrzeżna USA zamawia komponenty do trzech kutrów typu Heritage
Niesamowite zjawisko. Całkowite zaćmienie Księżyca już 7 września
Niesamowite zjawisko. Całkowite zaćmienie Księżyca już 7 września
Nie chcą abramsów i leopardów. Druga armia NATO idzie inną drogą
Nie chcą abramsów i leopardów. Druga armia NATO idzie inną drogą
Mikroplastik, a zdrowie. To konsekwencje zanieczyszczenia środowiska
Mikroplastik, a zdrowie. To konsekwencje zanieczyszczenia środowiska
Amerykanie zbudowali ją dla Ukrainy. Może atakować w głębi Rosji
Amerykanie zbudowali ją dla Ukrainy. Może atakować w głębi Rosji
L-teanina. Składnik herbaty może zmniejszyć lęk i poprawić koncentrację
L-teanina. Składnik herbaty może zmniejszyć lęk i poprawić koncentrację