Ciemna strona słodzików. Mogą przyspieszać starzenie się mózgu
Słodziki mogą negatywnie wpływać na zdolność myślenia i zapamiętywania. Badania z Uniwersytetu Sao Paulo sugerują również, że słodziki mogą przyspieszać starzenie się mózgu nawet o 1,5 roku. Wyniki opublikowano w „Neurology”.
Słodziki, takie jak aspartam czy sacharyna, są popularnymi zamiennikami cukru. Choć reklamowane jako zdrowa alternatywa, nowe badania wskazują na ich potencjalny wpływ na starzenie się mózgu.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Neurology przeanalizowano dietę ponad 12,700 dorosłych mieszkańców Brazylii. Odkryto, że u osób spożywających największe ilości niskokalorycznych lub bezkalorycznych substancji słodzących zaobserwowano szybszy spadek pamięci i zdolności poznawczych w ciągu ośmiu lat.
Wpływ słodzików na zdrowie mózgu
Zespół z Uniwersytetu Sao Paulo przeprowadził badania na Brazylijczykach w wieku 35-75 lat. Wyniki sugerują, że spożycie 191 mg słodzików dziennie może przyspieszyć starzenie się mózgu o 1,6 roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Sławosz, Sławosz!". Polski astronauta powitany po wylądowaniu w Polsce
Odkrycia te stanowią najnowsze ostrzeżenie przed zagrożeniami, jakie niosą ze sobą słodziki. Wcześniejsze badania sugerowały, że mogą one zwiększać ryzyko wystąpienia szeregu chorób, w tym cukrzycy typu 2, raka, chorób serca, depresji i demencji. Słodziki mogą również uszkadzać ściany jelit.
Czy są zależności?
Prof. Claudia Kimie Suemento, kierująca badaniami, podkreśla, że choć są to badania obserwacyjne, istnieje związek między spożyciem słodzików a starzeniem się mózgu. - Nie mogę powiedzieć, że sztuczne słodziki są przyczyną spadku zdolności umysłowych. Wiemy jednak, że są one z nimi kojarzone - zaznacza.
Co warto odnotować, pogorszenie pamięci oraz negatywny wpływ na zdolności poznawcze i płynność słowną zaobserwowano jedynie wśród uczestników poniżej 60 roku życia. - To pokazuje, że należy zachęcać osoby dorosłe w średnim wieku do stosowania mniejszej ilości substancji słodzących - dodali naukowcy.
Dr Thomas M. Holland z Uniwersytetu Rush w Chicago ostrzega, że słodziki mogą wprowadzać w błąd jako „zdrowa” alternatywa. Z kolei International Sweeteners Association twierdzi, że są one bezpieczne i skuteczne w redukcji spożycia cukru.