Chleba jemy coraz mniej. Pozornie szalony pomysł może przywrócić pieczywo do łask

Chleba jemy coraz mniej – co do tego nie ma wątpliwości. Powód jest prosty – spadająca jakość chleba oraz moda na zdrową żywność. Jednak powrót do glorii jego mącznej chwały jest możliwe. Sojusznikiem okazują się świerszcze.

Obraz
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY | FotoDawg
Grzegorz Burtan

Owady w swojej diecie włącza współcześnie około 2 mld ludzi na Ziemi. W naszym kręgu kulturowym to dopiero rozwijający się trend – w Meksyku, Oceanii czy na Dalekim Wschodzie są one stałym elementem potraw lokalnych kuchni.

Tych owadów jednak nikt nie lubi

Walory smakowe jednak nie wystarczyły, by przekonać ludzi z Europy Zachodniej. Dlatego w raporcie Future of Food, przygotowanym przez Infuture. Hatalska Foresight Institute postawiono na twarde dane. Które pokazują, jak bardzo przemysłowa produkcja wieprzowiny wpływa na ilość tworzonych gazów cieplarnianych. Nie mówiąc o zużyciu wody. Do wyprodukowania 300 g steku potrzebne jest około 5 tys. litrów wody - dla człowieka to zapas na pięć lat.

Obraz
© Hatalska.com

W tym kontekście szczególnie jest interesujące, co by się stało, gdyby ludzkość zrezygnowała z jedzenia mięsa. Według autorów raportu, taki krok spowodowałby, że do roku 2050 możliwe byłoby zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych nawet o dwie trzecie.

Dlatego coraz częściej spogląda się m.in. na świerszcze. Nie tylko ich produkcja 1 kg białka z nich produkuje ułamek gazów cieplarnianych w porównaniu do produkcji tej samej ilości białka z wołowiny. Świerszcze posiadają również lepszy stosunek masy jadalnej do masy ogólnej. Noemi Malska z HiProMine, firmy produkującej białko owadzie przeznaczone na paszę, podkreśla, że ze 100 g świerszczy zawiera tyle samo białka, co 100 g wołowiny.

Obraz
© Hatalska.com

Trend żywieniowy jest już coraz bardziej widoczny również w Polsce. Na rynku dostępne są między innymi odżywki białkowe lub batony zrobione z owadów. To jednak produkty wyspecjalizowane i przygotowywane na konkretną, specyficzną niszę.

Odważniejszy projekt zaproponowała Agata Janiszewska z Pracowni designu eksperymentalnego Wydziału architektury i Wzornictwa akademii sztuk pięknych w Gdańsku. Jej zdaniem, odpowiedzią na niechęć do chleba jest przygotowywanie go na bazie mąki ze świerszczy.

Obraz
© Hatalska.com

"Owady te czynią chleb sam w sobie bogatym źródłem zdrowia i niewymagającym niczego więcej. Hodowla owadów jest prosta i efektywna, a naturalna produkcja pozwoli nam wyeliminować problem nadprodukcji, przetwarzania i wyrzucania, dzięki czemu zaoszczędzimy nasze zdrowie, pieniądze, a także powierzchnie na uprawy" – argumentuje w raporcie.

Statystyki GUS-u w kwestii spożycia chleba są nieubłagane. Między 1981 a 2015 rokiem jego konsumpcja przez przeciętnego Polaka spadła z poziomu 100 kg rocznie do 45,3. Nawyki żywieniowe się zmieniają i będą się zmieniać. Wykorzystanie owadów w codziennej diecie nie wydaje się już kaprysem. W perspektywie dekad to sensowna i opłacalna alternatywa dla produkcji klasycznego mięsa, które zużywa znacznie więcej zasobów i powoduje większe szkody dla środowiska naturalnego. Chleb – najbardziej podstawowy z pokarmów w historii ludzkości – również będzie musiał ulec zmianie. Skoro już teraz spada jego spożycie w Polsce, musimy powoli rozglądać się za czymś, co go uatrakcyjni. Owady wydają się w sam raz.

Wybrane dla Ciebie
Symulacja walki F-35 z Su-30. Nie chcą ujawnić, kto zwyciężył
Symulacja walki F-35 z Su-30. Nie chcą ujawnić, kto zwyciężył
Chiny rozmieszczają je na Pacyfiku. Widzą wszystko
Chiny rozmieszczają je na Pacyfiku. Widzą wszystko
Nieznane drony w Europie. Pojawiły się na krańcach NATO
Nieznane drony w Europie. Pojawiły się na krańcach NATO
Incydent na wysokości 10 kilometrów. Coś uderzyło w samolot pasażerski
Incydent na wysokości 10 kilometrów. Coś uderzyło w samolot pasażerski
Kosmiczna zbroja. Będzie chronić satelity i astronautów
Kosmiczna zbroja. Będzie chronić satelity i astronautów
Przyjrzeli się śniegowi w Alpach. Nie mają dobrych wieści dla świata
Przyjrzeli się śniegowi w Alpach. Nie mają dobrych wieści dla świata
Rzadkie zjawisko na niebie. Udało mu się je sfotografować
Rzadkie zjawisko na niebie. Udało mu się je sfotografować
Mają najpotężniejszy pocisk na świecie. Stworzył go sojusznik Polski
Mają najpotężniejszy pocisk na świecie. Stworzył go sojusznik Polski
Bat na Shahedy Rosjan. Ukraińcy opracowali Bulleta
Bat na Shahedy Rosjan. Ukraińcy opracowali Bulleta
Problem w otoczeniu Słońca. O tym zagrożeniu wiemy niewiele
Problem w otoczeniu Słońca. O tym zagrożeniu wiemy niewiele
Są główną tarczą antybalistyczną Ukrainy. Ta chce pozyskać kolejne 25 sztuk
Są główną tarczą antybalistyczną Ukrainy. Ta chce pozyskać kolejne 25 sztuk
Wszystko jasne. Berlin zdecydował w sprawie F-35
Wszystko jasne. Berlin zdecydował w sprawie F-35