CES 2020: Impossible Foods szykuje hit - czas na kolejne roślinne zamienniki dla mięsa
Już wkrótce Impossible Foods planuje wprowadzić na rynek wegańskie kiełbasy oraz wieprzowinę. Oparty na roślinach Impossible Burger 2.0 był jednym z hitów CES 2019, czy firma powtórzy swój sukces w 2020 roku?
07.01.2020 15:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na CES 2020 Impossible Foods powróciło z kolejnymi roślinnymi zamiennikami dla mięsa. Tym razem firma planuje wprowadzić na rynek nową wegańską "wieprzowinę" oraz "kiełbasy".
Impossible Pork oraz Impossible Sausage mają powtórzyć sukces Impossible Burger. Firma zwraca uwagę, że wieprzowina jest najczęściej spożywanym mięsem na świecie, tak więc ma nadzieję, że wzbogacenie wegańskiej oferty o jej odpowiednik przekona więcej osób do rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego.
Podobnie jak Impossible Burger, zarówno Impossible Pork, jak i Impossible Sausage są bezglutenowe, nie zawierają hormonów zwierzęcych ani antybiotyków i są przeznaczone do certyfikacji halal i koszerności. Głównym składnikiem jest soja i genetycznie modyfikowane drożdże
Oba produkty były zapowiadane jeszcze w zeszłym roku, jednak dopiero w tym mają stać się powszechniej używane. Od stycznia nowe produkty Impossible Foods mają znaleźć się w 139 restauracjach sieci Burger King w USA. Jeśli się okaże sukcesem, prawdopodobnie zobaczymy ją również w restauracjach w naszym kraju.
Współpraca Impossible Foods z Burger King nie jest niczym nowym, ponieważ obie firmy odniosły wielki sukces dzięki Impossible Whopper, który po raz pierwszy był dostępny w 59 lokalizacjach Burger King w USA, po czym trafił do 700 restauracji na terenie całego świata.