Antybiotyk z jelit robaka. Może pokonać superbakterie

Naukowcy z Northeastern University odkryli niezwykły antybiotyk w jelitach żyjącego w glebie robaka. Może on pomóc poradzić sobie z groźnymi superbakteriami.

Antybiotyk z jelit robaka. Może pokonać superbakterie
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0

26.11.2019 | aktual.: 26.11.2019 16:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obecnie ludzkość niezwykle potrzebuje broni przeciwko superbakteriom. Szczególnie trudno walczyć z tymi określanymi jako "bakterie Gram-ujemne".

Problem polega na tym, że kiedy stosujemy pewne antybiotyki, bakterie po pewnym czasie ewoluują i uodparniają się na nie. Trzeba wtedy opracowywać nowe, ale później dzieje się to samo.

Niestety ten cykl zaczyna się teraz załamywać na naszą niekorzyść. Opracowywanie nowych leków jest procesem czasochłonnym i kosztownym, a bakterie rozwijają oporność szybciej, niż naukowcy są w stanie nadążyć.

Obecnie sytuacja jest tak poważna, że według najnowszych raportów, superbakterie mogą być w stanie zabić nawet ok. 10 mln ludzi rocznie do 2050 r.

Zaskakujące rozwiązanie

Jest jednak inny sposób na znalezienie odpowiednich substancji do walki z superbakteriami. Bakterie szukają bowiem sposobów, żeby walczyć ze sobą nawzajem i konkurować o pożywienie. W konsekwencji same uczą się wytwarzać substancje, które mogłyby zabić ich rywali.

Zespół naukowców właśnie to wykorzystał. Znaleźli oni antybiotyk w mikrobiomie jelitowym nicienia, czyli małego pasożytniczego robaka, żyjącego w układzie trawiennym gąsienic i innych owadów.

Żyjąc tam nicienie uwalniają bakterie "Photorhabdus", które są w stanie zabić gąsienicę i razem z niciem żerować na martwym organizmie.

Ale to nie wszystko - aby zapobiec kradzieży posiłku przez inne drobnoustroje, bakterie "Photorhabdus" wytwarzają antybiotyk. I to właśnie jego pobrali naukowcy.

Co najważniejsze, okazało się że nowa substancja, nazwana darobaktyną, może zabijać superbakterie Gram-ujemne.

superbakteriawiadomościbakterie
Komentarze (0)