Agri-Cube - kompaktowe gospodarstwo rolne
Japończycy potrafią cenić przestrzeń, nic więc dziwnego, że z tego kraju pochodzi projekt wydajnej uprawy roślin zajmującej 5 x 2,5 metra. „Poletko” Agri-Cube zostało zaprojektowane przez Daiwa House, największą w Kraju Kwitnącej Wiśni firmę zajmującą się budowaniem domów.
17.08.2012 09:32
Agri-Cube mają pełnić rolę gospodarstw zlokalizowanych tam, gdzie są konsumenci żywności: koło osiedli mieszkaniowych, biur, szkół, itd. Rozwiązanie ograniczałoby koszty transportu żywności, czyniłoby wiele społeczności samowystarczalnymi oraz dawałoby dostęp do bardzo świeżych warzyw i owoców.
Uprawa zajmująca mniej miejsca niż przeciętny kontener z blachy zmieści się na parkingu lub zapleczu najmniejszej instytucji. O parkingu mowa nieprzypadkowo, ponieważ szeroka, betonowa baza jest niezbędna. Potem już tylko przewiezienie Agri-Cube wymaga ciężkiego sprzętu, a następnie wystarczy źródło zasilania oraz dostawy pożywki. Odtąd świeżą sałatę zawsze będziemy mieć pod ręką.
„Ogródek” wykorzystujący zasady uprawy hydroponicznej jest w znacznej mierze zautomatyzowany. W Agri-Cube znajduje się system wentylacji, klimatyzacji i oświetlenia, a w droższych wersjach i panele słoneczne.
Pierwsi klienci to producenci żywności, ale przedstawiciele Daiwa deklarują, że spodziewają się też zainteresowania wspólnot mieszkaniowych.
Teraz minus: ”farma” z podstawowym wyposażeniem kosztuje równowartość 70 tysięcy dolarów, zaś jej roczne utrzymanie ok. 4,5 tysiąca dolarów. W zamian otrzymamy około 1. tysięcy główek salaty lub pęczków rzodkiewek, co nie jest najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Na razie!