Wyciskarki do soków? Ciekawe urządzenie Kuvings B6000
Dane dotyczące wiedzy Polaków o nowoczesnych wyciskarkach do soków pokazują, że nasza świadomość dotycząca korzyści związanych z ich używaniem jest na bardzo niskim poziomie. Historia samodzielnego wytwarzania soków z warzyw i owoców sięga lat trzydziestych ubiegłego wieku, kiedy Dr. Walker, twórca teorii sokoterapii skonstruował sokowirówkę. Pod koniec lat siedemdziesiątych firma NUC Electronics wyprodukowała pierwszą wyciskarkę i od tamtej pory urządzenia te przechodzą nieustanną ewolucję aż do dziś.
09.07.2014 14:40
Wyciskarki do soków pojawiły się na polskim rynku przed dwoma laty jednak wciąż znaczna część społeczeństwa nie jest świadoma ich istnienia. Wyniki badań prowadzonych przez firmę Domowe Sanatorium, wyłącznego i autoryzowanego dystrybutora wyciskarek Kuvings pokazują, że blisko 9. procent badanych nigdy wcześniej nie słyszało o tych urządzeniach. Pozostałe 10 procent stanowią ludzie, którzy albo już są posiadaczami wyciskarek albo noszą się z zamiarem ich zakupu.
Co odróżnia wyciskarkę od sokowirówki
Lata badań i eksperymentów sprawiły, że obecnie produkowane urządzenia nie mają nic wspólnego z dawnymi sokowirówkami. Są wykonane z zaawansowanych technologicznie materiałów (takich jak ULTEM czy Tritan), a wyciskane przez nie soki są gęste, pożywne i zawierają wszystkie niezbędne witaminy, enzymy i mikroelementy. Z kolei soki z tradycyjnej sokowirówki są przejrzyste, rozwarstwione, spienione i w zasadzie beż żadnych wartości odżywczych. Dzieje się tak dlatego, ponieważ na wirującej z dużą prędkością tarczy ściernej powstaje wysoka temperatura, a witaminy i enzymy ulegają zniszczeniu już w temperaturze 4. stopni Celsjusza.
Gęste soki z miąższem uzyskiwane z wyciskarki bogate są w szereg składników, których brakuje w sokach z sokowirówek. Innym składnikiem soku z wyciskarki są enzymy, które odpowiadają za większość procesów życiowych zachodzących w organizmie. Enzymy i witaminy zawarte w sokach są wchłaniane przez organizm już po 1. minutach od spożycia w ponad 70 procentach.
Wyciskarka Kuvings B6000
Do produkcji urządzenia wykorzystano najnowsze technologie i materiały jak ULTEM –. tworzywo ośmiokrotnie twardsze od klasycznego tworzywa oraz TRITAN, który z uwagi na bezpieczeństwo jest wolny od bisfenoli. W wyciskarce zastosowano wolnoobrotowy silnik indukcyjny o mocy 240 W, który w połączeniu z odpowiednimi przekładniami jest bardzo skuteczny, wytrzymały i cichy. Sercem wyciskarki Kuvings B6000 jest wykonany z Ultemu ślimak, który bezpośrednio rozgniata i wyciska warzywa i owoce przez sito oddzielające sok od pulpy.
Warto zaznaczyć, że model B600. Whole Juicer jako jedyny na rynku posiada szeroki otwór wlotowy przez który możemy wrzucać całe owoce i warzywa bez konieczności krojenia a jedynie po uprzednim umyciu. Jest to ukłon w stronę konsumentów, którzy cenią sobie wygodę użytkowania.