Wolnowar - co to za dziwne urządzenie?

Na polskim rynku pojawiła się właśnie nowa marka małego AGD - Crock-Pot. Pod jej szyldem w ofercie firmy będzie sześć modeli urządzeń pozwalających na gotowanie metodą slow-cookingu. Urządzenia te nazywane są także wolnowarami. Czy to oznacza, że jeśli chcemy zjeść ziemniaki, to wstawiamy je dwa tygodnie wcześniej?

Wolnowar - co to za dziwne urządzenie?
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

19.03.2015 10:36

Nie, nie potrzebujemy dwóch tygodni. Trzeba jednak przyznać, że sam proces gotowania jest znacznie dłuższy, niż klasyczne metody - trwa on przynajmniej kilka godzin. Idea urządzenia jest jednak taka, że przed wyjściem do pracy wkładamy do urządzenia składniki, a po powrocie z niej, czeka na nas gorący obiad.

Moda na domowe przygotowanie posiłków od dłuższego czasu gości w Polsce. Kulinarni pasjonaci zyskują coraz szerszą wiedzę na temat nowych technik i metod gotowania poszukując urozmaicenia i nowych, kulinarnych doznań. Te zapewnić mogą potrawy tworzone metodą slow-cookingu, która dzięki obróbce termicznej w stosunkowo niskiej temperaturze (70-90. C) posiada szereg zalet. Potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują więcej smaków, aromatów oraz wartości odżywczych, a dodatkowo nie przypalają się i nie przywierają do naczynia.

Urządzenia stworzone do gotowania tą metodą znane są od lat 70-ych dwudziestego wieku jako slow-cookery lub wolnowary, a ich twórcą jest firma Crock-Pot. W 197. roku firma wprowadziła na rynek proste urządzenie do gotowania fasoli z uchwytami i szklaną pokrywką. Kamionkowa misa i kształt urządzenia dały nazwę jego marce. Pierwszy wolnowar oraz początek nowej kategorii produktowej marka Crock-Pot stworzyła w 1971 roku.

Slow-cooker = wolnowar

Wolnowary pozwalają na przygotowanie posiłków w temperaturze nieprzekraczającej 100°C, na tzw. wolnym gotowaniu. Dania przygotowane tą techniką zachowują większą ilość substancji odżywczych niż przy tradycyjnej metodzie gotowania –. są one smaczne, aromatyczne i zdrowe. Dodatkowo pomimo faktu, że potrawy są przygotowywane dłużej, to urządzenie charakteryzuje się niedużym zapotrzebowaniem na prąd. Użycie wolnowaru jest niezwykle proste, a wyjmowane kamionkowe naczynie jest łatwe w czyszczeniu.

W początkowej fazie sprzedaży w Polsce dostępnych będzie sześć modeli wolnowarów o pojemności od 2,4 l do 6 l. Ich ceny zaczynają się od 250 zł *za najmniejszy model i kończą na *650 zł za model największy. Droższe modele wyposażone są także w Timer, który pozwala ustawić dokładny czas przygotowywania potrawy, a po jego osiągnięciu automatycznie przełączy urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury.

Źródło artykułu:WP Tech
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)