Wolnowar - co to za dziwne urządzenie?

Wolnowar - co to za dziwne urządzenie?
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

19.03.2015 10:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na polskim rynku pojawiła się właśnie nowa marka małego AGD - Crock-Pot. Pod jej szyldem w ofercie firmy będzie sześć modeli urządzeń pozwalających na gotowanie metodą slow-cookingu. Urządzenia te nazywane są także wolnowarami. Czy to oznacza, że jeśli chcemy zjeść ziemniaki, to wstawiamy je dwa tygodnie wcześniej?

Nie, nie potrzebujemy dwóch tygodni. Trzeba jednak przyznać, że sam proces gotowania jest znacznie dłuższy, niż klasyczne metody - trwa on przynajmniej kilka godzin. Idea urządzenia jest jednak taka, że przed wyjściem do pracy wkładamy do urządzenia składniki, a po powrocie z niej, czeka na nas gorący obiad.

Moda na domowe przygotowanie posiłków od dłuższego czasu gości w Polsce. Kulinarni pasjonaci zyskują coraz szerszą wiedzę na temat nowych technik i metod gotowania poszukując urozmaicenia i nowych, kulinarnych doznań. Te zapewnić mogą potrawy tworzone metodą slow-cookingu, która dzięki obróbce termicznej w stosunkowo niskiej temperaturze (70-90. C) posiada szereg zalet. Potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują więcej smaków, aromatów oraz wartości odżywczych, a dodatkowo nie przypalają się i nie przywierają do naczynia.

Urządzenia stworzone do gotowania tą metodą znane są od lat 70-ych dwudziestego wieku jako slow-cookery lub wolnowary, a ich twórcą jest firma Crock-Pot. W 197. roku firma wprowadziła na rynek proste urządzenie do gotowania fasoli z uchwytami i szklaną pokrywką. Kamionkowa misa i kształt urządzenia dały nazwę jego marce. Pierwszy wolnowar oraz początek nowej kategorii produktowej marka Crock-Pot stworzyła w 1971 roku.

Slow-cooker = wolnowar

Wolnowary pozwalają na przygotowanie posiłków w temperaturze nieprzekraczającej 100°C, na tzw. wolnym gotowaniu. Dania przygotowane tą techniką zachowują większą ilość substancji odżywczych niż przy tradycyjnej metodzie gotowania –. są one smaczne, aromatyczne i zdrowe. Dodatkowo pomimo faktu, że potrawy są przygotowywane dłużej, to urządzenie charakteryzuje się niedużym zapotrzebowaniem na prąd. Użycie wolnowaru jest niezwykle proste, a wyjmowane kamionkowe naczynie jest łatwe w czyszczeniu.

W początkowej fazie sprzedaży w Polsce dostępnych będzie sześć modeli wolnowarów o pojemności od 2,4 l do 6 l. Ich ceny zaczynają się od 250 zł *za najmniejszy model i kończą na *650 zł za model największy. Droższe modele wyposażone są także w Timer, który pozwala ustawić dokładny czas przygotowywania potrawy, a po jego osiągnięciu automatycznie przełączy urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury.

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)