Warzywa wyhodowane na Marsie będą się nadawać do jedzenia
Naukowcy z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii wykorzystali badania NASA dotyczące składu marsjańskiej gleby. W ten sposób sprawdzili, czy ludzie będą mogli jeść wyhodowane na tej planecie rośliny.
Okazuje się, że przebadane płody są zupełnie bezpieczne i nadają się do jedzenia przez ludzi.
Badanie, jak podał portal futurism.com, trwało od 2013 roku. Zespół naukowców hodował rzodkiewki, groszek, żyto i pomidory. Naukowcy uznali, że są one zupełnie bezpieczne i nie zawierają niebezpiecznego poziomu metali ciężkich, z których Mars jest znany.
W glebie hodowano łącznie 10 roślin. Pozostałe 6 z nich także zostaną przebadane, żeby sprawdzić, czy są w stanie wchłonąć niebezpieczne ilości metali ciężkich znajdujących się w glebie Marsa. Chodzi tu m.in. o kadm, miedź czy ołów. Testy te w ostateczny sposób dowiodą, czy osadnicy będą mogli być samowystarczalni.