Walka z globalnym ociepleniem. Innowacyjne rozwiązanie Chińczyków
Chińscy chemicy opracowali elastyczną osłonę termiczną na bazie celulozy i kwasu octowego, która może chronić lód przed światłem słonecznym. Naukowcy twierdzą, że ich rozwiązanie może obniżyć koszty przechowywania mrożonej żywności oraz chronić lodowce przed topnieniem.
12.02.2022 | aktual.: 12.02.2022 20:56
Autorzy badania opisują nową technologię na łamach Science Advances . "Ochrona lodu przed topnieniem pozwoli nam rozwiązać wiele domowych i globalnych problemów, od usprawnienia pracy lodówek i lodowisk po walkę z globalnym ociepleniem. (…) Szacuje się, że sam łańcuch chłodniczy, wymagany do zachowania 40 proc. światowej żywności (~400 milionów ton), zużywa 11 proc. światowej energii elektrycznej i prowadzi do około 2,5 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych. (….) Nasz ustrukturyzowany materiał pomoże obniżyć te koszty" – przekonują naukowcy.
Ochrona termiczna żywności i lodowców
Chińscy chemicy pod kierunkiem rzez profesora Zhu Jia z Uniwersytetu Nankińskiego opracowali prostą i tanią w produkcji powłokę, która może znacznie spowolnić wchłanianie ciepła przez lód. Rozwiązaniem ma być porowaty materiał składający się z celulozy i kwasu octowego. Naukowcy przetestowali go na partiach lodów, które umieścili w oświetlonym miejscu. To samo zrobili z folią aluminiową, białym papierem i uniwersalną folią do pakowania żywności.
Nowy materiał chronił lody przed topnieniem przez ponad sześć godzin, podczas gdy we wszystkich innych przypadkach produkty topiły się już w ciągu pierwszych 2-3 godzin od rozpoczęcia eksperymentów. Zdaniem chemików tak znaczna różnica wynikała z faktu, że celulozowy materiał obniżył efektywną temperaturę opakowania lodów o 12 st. Celsjusza.
Duży spadek temperatury pozwala według naukowców wykorzystać nową folię nie tylko do pakowania mrożonych produktów, ale także do ochrony lodowców górskich. Chemicy twierdzą, że osłona termiczna stworzona na bazie ich wynalazku pozwoli obniżyć temperaturę masy lodu o około 6,3 st. C. Podobne wyniki naukowcy osiągnęli podczas testów terenowych na lodowcu górskim Tienszan-1.
"Chłodząca" celuloza spowalniała topnienie pokrytych nią części masy lodowej, w wyniku czego po 20 dniach ich grubość była o 70 centymetrów większa niż sąsiednich obszarów lodu. Zdanie prof. Zhu Jia i jego zespołu można w ten sposób chronić wszystkie kluczowe lodowce na Ziemi.