Wady i zalety płyt indukcyjnych

Wady i zalety płyt indukcyjnych
20.04.2012 15:54
Wady i zalety płyt indukcyjnych
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
289186586111911994
Źródło zdjęć: © (fot. Materiały prasowe)

Gotowanie indukcyjne w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność. Duży wpływ na to ma systematyczna obniżka cen, dzięki której na sprzęt wykonany w tej technologii może pozwolić sobie coraz więcej gospodarstw domowych. Równie ważnym powodem takiego stanu rzeczy jest to, że w porównaniu do kuchenek gazowych czy elektrycznych, energooszczędne płyty indukcyjne zdają się mieć zdecydowanie więcej zalet niż wad.

Różnice
W trakcie gotowania indukcyjnego nagrzewa się tylko naczynie i przygotowywana w nim potrawa, natomiast sama powierzchnia płyty pozostaje chłodna. Znajdujące się pod powierzchnią płyty cewki wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne, które z kolei wytwarza ciepło bezpośrednio w naczyniu – dzięki czemu energia cieplna wykorzystywana jest tylko tam gdzie jest potrzebna. Płyta automatycznie rozpoznaje wielkość naczynia, dzięki dostosowuje pole powierzchni grzejnej do jego rozmiaru. Takie rozwiązanie zapewnia zdecydowanie większą energooszczędność niż w przypadku klasycznych kuchenek elektrycznych.

Bezpieczeństwo
Oprócz oszczędności prądu niwelujemy także ryzyko poparzenia, które istnieje w przypadku nieostrożnego obchodzenia się z kuchenką gazową lub elektryczną. Nie chodzi tylko o bezpieczeństwo gotującego – rodzicom ciekawskich dzieci nie trzeba tłumaczyć zalet nienagrzewającej się w trakcie gotowania płyty kuchennej. Przypadkowe włączenie płyty nie spowoduje nagrzewania jeśli na powierzchni płyty nie jest postawiony odpowiedni garnek. Trzeba jednak pamiętać że już w trakcie gotowania garnek jak i jego zawartość nabiera temperatury, którą częściowo przekazuje na płytę.

Gotowanie przy użyciu płyt indukcyjnych zapewnia także sporą oszczędność czasu, potrawy w ten sposób przygotowuje się o 30 procent szybciej niż w przypadku kuchenek gazowych. Znacznie krócej czekamy też na efekty zmian przeprowadzanych w trakcie gotowania – zmiana temperatury grzania odbywa się praktycznie natychmiastowo, temperatura ustawiana jest także z dużo większą precyzją.

Elegancja
Płyty elektryczne i indukcyjne cechuje nowoczesny design, a przy tym ich idealnie gładką powierzchnię bardzo łatwo utrzymać w czystość. Jednak w przypadku tych drugich sama płyta się nie nagrzewa, więc nie będziemy musieli walczyć z przypalonymi na powierzchni pozostałościami po gotowaniu. Z tego samego powodu w trakcie samego gotowania temperatura kuchni będzie znacznie bardziej komfortowa – co prawda gotująca się potrawa będzie w pewnym stopniu nagrzewać pomieszczenie, jednak wydzielane w trakcie gotowanie ciepło i tak będzie nieporównywalnie mniejsze niż w przypadku płomienia kuchenki gazowej. Nie musimy też martwić się powstającym przy długotrwałym używaniu kuchenki gazowej osadem.

Wady
Główne wady gotowania indukcyjnego związane są z kosztami. Chociaż podstawowe modele płyt można kupić już w granicach 1000 złotych, to trzeba być także przygotowanym na ewentualny zakup specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej. Niestety zwykłe garnki ze stali szlachetnej lub aluminium nie nadają się do gotowania przy użyciu płyt indukcyjnych. Trzeba również pamiętać o wytwarzanym w trakcie gotowania polu elektromagnetycznym – położone przy kuchence indukcyjnej karty kredytowe mogą ulec rozmagnesowaniu, nie zaleca się także aby korzystały z niej osoby z rozrusznikiem serca bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Producenci zapewniają jednak, że wytwarzane pole nie ma wpływu na zdrowie człowieka.

Trudno się dziwić, że z każdym rokiem coraz więcej gospodarstw domowych przestawia się na płyty indukcyjne. Wszystko wskazuje na to, że w kolejnych latach właśnie ta metoda gotowania stanie obowiązującym standardem, usuwając w cień kuchenki gazowe i elektryczne.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)