Uważaj na nowe oszustwo na Facebooku. Możesz stracić hasło i pieniądze

Uważaj na nowe oszustwo na Facebooku. Możesz stracić hasło i pieniądze09.01.2018 09:18
Uważaj na nowe oszustwo na Facebooku. Możesz stracić hasło i pieniądze
Źródło zdjęć: © flickr.com | downloadsource.fr

Oszuści podszywają się pod znajomych i wysyłają bardzo groźną wiadomość. Nie klikajcie w takie linki!

Jak tym razem działają oszuści? Przejmują konta użytkowników i wysyłają wiadomości do ich znajomych. Właśnie dlatego twój kolega lub koleżanka mogli przesłać ci dziwny link z informacją, że “ktoś wrzucił twoje przerobione zdjęcia na Facebooka”. O przekręcie pisze portal niebezpiecznik.pl.

Po kliknięciu w link możemy zostać przeniesieni na dwie strony. Pierwsza służy do wyłudzenia danych z Facebooka. Podstawiony serwis przypomina portal społecznościowy, więc ofiara ma pomyśleć, że wciąż znajduje się na Facebooku i loguje się na swoje konto. Tymczasem oddaje hasło i login przestępcom, którzy przejmują konto. I rozsyłają swoją wiadomość dalej.

Drugi serwis to klasyczna strona z SMS premium. Ofierze obiecuje się, że zobaczy “zablokowaną treść” zaraz po tym, jak poda swój numer telefonu i wpisze kod SMS, który otrzyma. Rzecz jasna chodzi tu o aktywację płatnej usługi. O czym zresztą twórcy strony informują, choć trzeba zjechać, by móc przeczytać regulamin:

"W ramach usługi OKEJ 60577 użytkownik otrzymuje maksymalnie 3 SMS/tydzień (Wtorek, czwartek oraz sobota ok. godziny 10) oraz dodatkowy SMS po aktywacji subskrypcji. Koszt za każdy sms przychodzący to 6.15 z VAT. Dezaktywacji subskrypcji można dokonać w dowolnym momencie poprzez wysłanie SMS o treści STOP OKEJ pod numer 60577 (Koszt wysłania sms to 0 zł). Życzymy przyjemnego korzystania ze strony. Aktywacja umożliwia użytkownikom dostęp do płatnych narzędzi online przez okres 1 roku oraz gwarantuje 100 MB transferu na pobieranie w serwisie".

Właśnie takim praktykom wojnę wypowiada Ministerstwo Cyfryzacji.

Zobacz także: Najgroźniejsze cyberataki na świecie

Jeżeli jakiś znajomy przesłał wam podobną wiadomość, nie klikajcie w link. I jak najszybciej poinformujcie takiego użytkownika o oszustwie. Nie róbcie jednak tego przez Facebooka, bo osoby, które przejęły jego konto, mogą usunąć wiadomość.

Jeśli jednak kliknęliście w link i zalogowaliście się na podstawionej stronie, jak najszybciej zgłoście sprawę Facebookowi. Trzeba też wylogować oszusta ze swojego konta. Zrobimy to wchodząc w “Ustawienia”, następnie w “Bezpieczeństwo i logowanie”, a później w “Lokalizacja zalogowania” wybierając “Wyloguj się ze wszystkich sesji”.

Nie można też zapominać o zmianie hasła w innych serwisach, jeżeli na wszystkich portalach korzysta się z tej samej kombinacji. Na przyszłość warto włączyć dwuetapową weryfikację.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (8)