Truskawki świeże na dłużej!
Owoce mają to do siebie, że nawet jeśli są trzymane w lodówce, to szybko się psują. Dlatego często stosuje się chemiczne środki, które mają spowolnić ten proces. Tymczasem amerykańscy naukowcy opracowali metodę na zachowanie świeżości owoców bez konieczności stosowania sztucznych dodatków.
10.06.2016 15:08
Grupa badaczy z Food Components and Health Laboratory należącego do Departamentu Rolnictwa USA oraz z laboratoriów spółki Sensor Electronic Technology znalazła prosty sposób na wydłużenie "żywotności" owoców przechowywanych w lodówce. Pod lupę wzięli truskawki, które w efekcie eksperymentu pozostały świeże aż przez dziewięć dni.
Naukowcy posłużyli się w badaniach popularnym oświetleniem LED, które jednak zmodyfikowali w ten sposób, by diody emitowały promieniowanie ultrafioletowe. Następnie zamontowali je w małych chłodziarkach. Kupione w lokalnym sklepie truskawki podzielili na dwie grupy. Jedną włożyli do lodówek z zamontowanym oświetleniem, a drugą do chłodziarek, w których nie było żadnego sztucznego źródła światła.
Stan truskawek był regularnie sprawdzany. Te owoce, które znajdowały się w lodówkach z lampami LED, nie spleśniały przez aż dziewięć dni, czyli przez czas dwa razy dłuższy niż w przypadku nieoświetlonych owoców.
- Te badania najprawdopodobniej będą miały bardzo duży wpływ na technologie mające przedłużyć termin przydatności do spożycia produktów przy zachowaniu ich wartości odżywczych, co przyczyni się do zmniejszenia strat żywności oraz do obniżenia wydatków ponoszonych przez gospodarstwa domowe - powiedział Remis Gaska, prezes spółki Sensor Electronic Technology.
Zespół badaczy zamierza rozpocząć projekt tworzenia nowych lodówek, wykorzystujących stworzoną przez nich technologię oświetlenia nazwanego UV-LED. Takie lampy mają bardzo długą żywotność i są tanie w produkcji, przez co chłodziarki nowej generacji nie musiałyby być droższe od tych, które obecnie znajdują się w sprzedaży.
- UV-LED to okazja do stworzenia niewielkiego urządzenia, które pobierałoby mało prądu i mogłoby pracować w niskich temperaturach - skomentował Steven Britz, jeden z naukowców biorących udział w badaniach.
W przyszłości domowe lodówki można wyposażyć w szufladę, po której zamknięciu włączałyby się diody. Sklepowe lady chłodnicze także byłyby wyposażone w źródła ultrafioletu. Wyłączałyby się, gdy klient sięgnie po towar.