To nie jest twój film. Uwaga na Facebookowy spam

Strona głównaTo nie jest twój film. Uwaga na Facebookowy spam
21.12.2017 08:31
To nie jest twój film. Uwaga na Facebookowy spam
Źródło zdjęć: © flickr.com | downloadsource.fr

Na Facebooku ciągle można natknąć się na wirusa rozsyłanego Messengerem. Jeśli znajomy wysłał ci ten link, nie klikaj w niego. W ten sposób hakerzy mogą przejąć twoje konto.

Sposób działania tego ataku jest stary jak świat. Po kliknięciu w link nieświadomie rozsyłasz go do całej swojej bazy znajomych. Drugą konsekwencją jest odesłanie na zewnętrzną stronę, która wymaga danych logowania.

289221776322668602
Źródło zdjęć: © Zrzut ekranu

Po wpisaniu swoich informacji przekazujemy je osobie trzeciej – w ten sposób może ona uzyskać kontrolę nad naszym profilem. Jeśli zobaczymy powyższą informację, trzeba koniecznie zmienić hasło, a dla pewności – włączyć weryfikację dwupoziomową. Inaczej można napytać sobie sporo biedy.

Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)