Tak się smaży frytki w XXI wieku. Dla fanów chrupiących smakołyków
Dla jednych zbytek i kolejny gadżet zagracający kuchnię, dla innych jedno z najważniejszych urządzeń kuchennych. Jeśli lubisz frytki albo inne chrupiące przekąski, może warto pomyśleć o dobrej frytownicy? To już nie tylko garnek elektryczny do podgrzewania oleju… Nowoczesne modele dają setki możliwości.
07.12.2020 | aktual.: 07.12.2020 15:38
Frytownice w nowoczesnej wersji
Nowoczesną frytownicę przede wszystkim obsługuje się sprawniej i szybciej. Coraz więcej modeli na sklepowych półkach to urządzenia niskotłuszczowe, działające jak mały piekarnik z cyrkulacją gorącego powietrza opracowaną w ten sposób, aby do przygotowania chrupiących ziemniaków wystarczyła np. łyżka oleju na 1 kg ziemniaków. Nowoczesne frytkownice mają już w standardzie ergonomiczne nienagrzewające się uchwyty, filtry przeciwzapachowe w pokrywach (cenne przy smażeniu np. ryb), a także zabezpieczenia przed ewentualnym kontaktem z gorącym olejem i parą. Przydatna opcja to też możliwość rozmontowania frytkownicy w celu dokładnego czyszczenia np. w zmywarce. Modele niskotłuszczowe jeszcze 2 czy 3 lata temu kosztowały powyżej 500 zł, teraz nawet poniżej 200 zł.
A może frytki do obiadu?
Dostępne na rynku frytownice to zarówno pojemne urządzenia dla zwolenników beztłuszczowej kuchni, jak i kompaktowe modele o pojemności idealnej dla singla lub pary. Już nie zajmują całej szafki albo cennego miejsca na blacie w małej kuchni. Można też wybrać model o przyjemnym dla oka wzornictwie i kompaktowych wymiarach, bez rezygnowania z odpowiedniej pojemności czy przydatnych funkcji.
Oszczędność czasu w przygotowaniu różnych potraw w dobrej frytownicy jest naprawdę duża — np. upieczemy w nich łososia do obiadu w wersji fit, czyli bez grama tłuszczu, oraz brudnej patelni. Doceniamy też wydajność w przygotowaniu większych lub ekspresowych posiłków, urządzenie nagrzewa się w ekspresowo i potrzebuje zaledwie kilku minut, aby przygotować nawet ponad 2 kg ziemniaków. Poza frytkami można w nich przyrządzić także inne warzywa, potrawy z panierką, mięso, ryby itd. Ogromną popularnością cieszą się też frytki z batatów, korzenia pietruszki albo domowe chipsy z różnych składników.
Frytkownica i frytownica - warto wiedzieć
Choć w sklepach i internecie spotykamy zamiennie dwa określenia na ten kuchenny gadżet, warto doprecyzować nazewnictwo. Frytkownica służy do wytwarzania frytek (czyli ziemniaków pociętych na drobne słupki), natomiast frytownica jest urządzeniem, w którym się je smaży albo opieka. Frytkownicą można więc nazwać np. szatkownice do warzyw z kratką, która pomaga pociąć obranego ziemniaka w równe słupki, tak, aby każdy kęsek łatwiej było równomiernie opiec.
Tradycyjne frytownice – dla tych, którzy nie liczą kalorii
Niektórzy pamiętają frytownicę jako jeden z efektownych upominków z kategorii drobnego AGD, czyli prawdziwy hit lat 90. Zamiast kłopotliwego przelewania oleju do garnków i pojemników na tłuszcz, wystarczyło regularnie go wymieniać, a sprytny gadżet elektryczny szybko nagrzewał się do odpowiedniej temperatury. Teraz także tradycyjne frytownice oferują więcej. Kilka minut na nagrzanie (obecnie nawet kilkadziesiąt sekund!) i można opuścić metalowy koszyczek z przygotowanymi słupkami. Po upływie kolejnych kilku minut minutnik albo wbudowany timer sygnalizuje gotowość przekąski do wyjęcia z tłuszczu. Obudowa się nie nagrzewa, a potrawy smażą się równomiernie i szybko.
Obecnie unikamy potraw smażonych w głębokim tłuszczu. Tradycyjna frytownica stała się mniej popularna, ale nadal raz na jakiś czas można przypomnieć sobie o ulubionej przekąsce z dzieciństwa i zapomnieć o liczeniu kalorii choć na chwilę. Zaletą tradycyjnych frytownic jest przystępna cena (nawet za ok. 100 zł kupimy model o sporej mocy i pojemności pozwalającej na usmażenie odpowiedniej ilości frytek np. dla dwóch osób).