Spełnienie marzeń miłośników kuchni, wybawienie dla leniwych. Amica wysoko zawiesza poprzeczkę konkurentom

Koniec z nieestetycznymi śladami jedzenia na przyciskach okapu, brakującą ręką do otwarcia piekarnika i uciążliwym przekładaniem przekąsek dla gości z pojemników na talerze. Amica zapowiada nową linię sprzętów AGD, które rozwiązują codzienne problemy użytkowników.

Spełnienie marzeń miłośników kuchni, wybawienie dla leniwych. Amica wysoko zawiesza poprzeczkę konkurentom
Źródło zdjęć: © amica

29.03.2019 | aktual.: 29.03.2019 16:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Użyteczność przede wszystkim

Nowoczesne technologie sprawiają, że coraz bardziej inteligentne są nasze samochody, domy, a przede wszystkim urządzenia, z których codziennie korzystamy. Również wyposażenie kuchni od kilku lat staje się coraz bardziej "smart". Producenci sprzętu AGD prześcigają się w wymyślaniu dodatkowych funkcji swoich produktów, dzięki którym życie użytkowników ma być prostsze, a środowisko - czystsze.

Standardem są już pralki, które pobór wody i długość prania dostosowują do ciężaru załadowanych ubrań. Najnowsze lodówki mają wbudowane ekrany, na których można zanotować np. listę zakupów, albo zostawić wiadomość domownikom. Istnieją modele, które same się zapełniają lub zostały wyposażone w kamery, dzięki którym - co prawda sami musimy zrobić zakupy - ale po zdalnym przejrzeniu zawartości lodówki nie zapomnimy o kończącym się ketchupie. Za takie udogodnienia klientom przychodzi płacić najczęściej kilka tysięcy złotych więcej, niż w przypadku prostszych urządzeń. Pytanie brzmi: czy naprawdę potrzebujemy takich innowacji? Czy w realnym świecie są tak użyteczne, jak na materiałach promocyjnych?

Czołowy producent sprzętu AGD w Polsce, Amica, wprowadza nowoczesną linię produktów do zabudowy, które polepszają życie użytkowników, bo rozwiązują ich całkiem przyziemne problemy. Użyteczność zawsze stoi tu na pierwszym planie. Już sam projekt serii X-type robi wrażenie. Producent zrezygnował z odgórnego zlecenia swoim specjalistom opracowania innowacyjnych funkcjonalności swoich sprzętów. Zamiast tego Amica przeprowadziła badania rynku, korzystając z pomocy... etnografów, którzy rozmawiali z użytkownikami i obserwowali ich zachowanie w kuchni.

- Staramy się być bliżej użytkowników naszych sprzętów. Obserwujemy ich, wyciągamy wnioski co do ich potrzeb oraz wprowadzamy nowe rozwiązania, które pomogą w rozwiązywaniu problemów dnia codziennego - mówi nam Andrzej Sas, wiceprezes ds. sprzedaży w Amica Handel i Marketing

Piecze się samo

Efektem dialogu z klientami jest siedem nowych produktów: automatycznie otwierany piekarnik, okap sterowany gestem, intuicyjna płyta grzewcza, szuflada grzejna, piekarnik z funkcją mikrofali, lodówka z systemem zarządzania przestrzenią i chłodziarka do wina. Kuchnia XXI wieku? Zdecydowanie. Do tego ciesząca oko i made in Poland.

Obraz
© amica

Producent z Wielkopolski zadbał przy tym o detale. Piekarnik z funkcją automatycznego otwierania OpenUp! – jedyny taki na rynku – otwiera się, gdy delikatnie dotkniemy uchwytu. Co ważne, urządzenie reaguje na nacisk, nie jest więc konieczny kontakt uchwytu z gołą skórą. Z drugiej strony, nie otworzy się, gdy uchwyt zostanie muśnięty np. ogonem naszego zwierzaka. To oznacza tylko jedno – koniec jednoręcznej walki z ciężką blachą, gdy druga ręka otwiera piekarnik. To jednak nie koniec nowości dla miłośników pieczenia.

Na potrzeby linii X-type Amica kompletnie przebudowała swój flagowy produkt. Szereg zmian w konstrukcji piekarników z BakingPro System powoduje, że nowe urządzenia zapewniają lepszą dystrybucję ciepła, bardziej stabilną temperaturę i najszybsze nagrzewanie na rynku – 150 stopni w 3 minuty (dotychczasowy rekord wynosił 4). Lepiej też jest oświetlona zawartość piekarnika, w którym tradycyjną żarówkę zastąpiła halogenowa. Piekarniki mają aż 6 poziomów pieczenia i większą powierzchnię blach, choć nie zmieniły się ich rozmiary zewnętrzne. Słowem, więcej przygotowanych wspólnie z rodziną ciastek trafia do pieca podczas jednego cyklu pieczenia.

Obraz
© WP.PL | Kinga Jurga

Ale to dopiero początek rewolucyjnych zmian. W najnowszej ofercie piekarników Amica znalazły się urządzenia z funkcją pieczenia i gotowania parowego. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że to już właściwie nie są sprzęty, za pomocą których można piec. One gotują za nas. Dzięki gotowym programom opracowanym przez profesjonalnych kucharzy, wystarczy wybrać pożądaną opcję i wstawić potrawę do piekarnika. Urządzenie samo zmieni ustawienia w trakcie tak, by chleb miał chrupiącą skórkę, a podgrzewane posiłki nie były wysuszone. Doświadczeni szefowie kuchni dodatkowo przygotowali 45 przepisów do wykorzystania z 9 programami parowymi w nowych kuchenkach Amica. Na końcu urządzenie wypompuje pozostałą wodę, dzięki czemu cały proces pozostanie w 100 procentach higieniczny.

Koniec z odciskami tłustych palców

Wygoda przede wszystkim – to zdecydowanie motyw przewodni linii X-type. Po piekarnikach z automatycznie otwieranymi drzwiami, które automatycznie dostosowują czas i temperaturę pieczenia, czas na okap Touchless - sterowany gestem i intuicyjne płyty grzewcze. Bo po co komu dodatkowe kliknięcia, po których zostają mało estetyczne ślady.

Wystarczy ruch dłoni, by uruchomić okap, zwiększyć jego moc lub włączyć światło. Nigdy więcej śladów po palcach. I nie trzeba naprędce myć rąk, żeby urządzenie w ogóle zareagowało na zmianę nastawień. Płyty Amica z linii X-type z funkcja Hob&Go wykrywają pole, na którym stawiany jest garnek i same je aktywują. Ciekawą opcją, skracającą czas gotowania, jest PowerBooster, dzięki której zagotujemy wodę w mniej niż 3 minuty. Amica oferuje też 3 gotowe programy przydatne na co dzień: idealną temperaturę do topienia masła lub czekolady, podgrzewania zup i sosów oraz gotowania makaronu i ryżu. Na uwagę wśród nowości zasługuje szuflada grzejna, która pomoże utrzymać naczynia i dania we właściwej temperaturze w oczekiwaniu na gości, rozmrażać, przygotowywać domowy jogurt, albo roztapiać czekoladę.

Obraz
© amica

Wszystkie nowe urządzenia są dostępne w wersji do zabudowy i zostały zaprojektowane w jednym stylu. - Zależało nam na tym, aby zapewnić klientom urządzenia z jednej linii wzorniczej. Żeby mogli urządzić nowoczesną kuchnię, która będzie wyposażona w sprzęt Amica o spójnym, nowoczesnym designie. W naszej nowej ofercie klienci znajdą także zupełnie nowe urządzenia, takie jak chłodziarki do wina i szuflady grzejne – dodaje Andrzej Sas, wiceprezes ds. sprzedaży w Amica Handel i Marketing.

Sprytnie i ekologicznie

Amica nie zapomina o dbałości o środowisko. Lodówki z nowej serii Amica SpaceManagement System ułatwiają zarządzanie przestrzenią i właściwe przechowywanie produktów, co może pomóc w ograniczeniu marnowania żywności. Służy do tego między innymi szuflada, w której użytkownik może sam ustawiać poziom wilgotności lub tryb wakacyjny, w którym podczas naszej nieobecności (gdy najczęściej lodówka jest pusta) urządzenie zużywa mniej energii. Jest też inne rozwiązanie ekologiczne i zarazem praktyczne - bambusowa dwustronna deska do wina i serów. Designerski gadżet pomaga przechowywać produkty w lodówce i podawać je na stół bez potrzeby przekładania na talerz. Wygodnie i eco, bo mniej brudnych talerzy to mniej zużytej wody i energii. Deska ma też inną funkcję – dzięki specjalnym wgłębieniom możemy przechowywać na niej wino i inne napoje.

Ile klienci będą musieli zapłacić za te wszystkie udogodnienia? Podobno nie dużo więcej, niż za dotychczasowe urządzenia marki Amica, ale producent nie zdradza szczegółów. Dokładne ceny poznamy już w kwietniu, kiedy produkty z linii Amica X-type trafią do sklepów.

Partnerem materiału jest firma Amica

amicasprzętagd
Komentarze (12)