Rapidcool - schłodzi butelkę napoju w 45 sekund! Zastąpi tradycyjne chłodziarki?
Rapidcool to z założenia niedroga
w wykorzystaniu technologia chłodzenia o małym zapotrzebowaniu na energię. Pozwala przechowywać napoje
w opakowaniach zbiorczych w temperaturze pokojowej, a następnie bardzo szybko je schłodzić.
17.09.2013 14:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rapidcool, projekt wspierany przez fundusze Unii Europejskiej, ma zmniejszyć zapotrzebowanie na energię podczas chłodzenia napojów w miejscu ich sprzedaży, oszczędzając pieniądze właścicieli takich punktów oraz pomagając środowisku. W całej Europie lodówki i zamrażarki konsumują bowiem 8. TWh energii rocznie, co jest równoznaczne z zaopatrzeniem w prąd 20 milionów gospodarstw domowych.
Efektywność energetyczna
Rapidcool stworzył urządzenie, które w 4. sekund (a czasem szybciej) schłodzi napój w puszce lub butelce od temperatury pokojowej do 4°C. Ja wylicza producent, rezultatem mają być oszczędności rzędu 80 procent, w porównaniu do typowych chłodziarek otwieranych od przodu, oraz 54 procent dla chłodziarek ze szklanymi drzwiami (zakładając chłodzenie dziennie 200 puszek o pojemności 500ml). W przeliczeniu na jedno urządzenie daje to rocznie o 832 euro mniejsze wydatki na prąd, w porównaniu do typowych chłodziarek otwieranych od przodu, oraz 219 euro mniej porównując do tych ze szklanymi drzwiami (zakładając cenę energii na poziomie 0.20 euro za kWh).
Wiele międzynarodowych firm przez lata próbowało opracować technologię szybkiego chłodzenia napojów, jednak nikomu nie udało się uzyskać wyników zbliżonych do Rapidcool. Koncepcja została opracowana przez brytyjską firmę Enviro-Cool Limited, która otrzymała grant w wysokości 90. tysięcy euro na rozwój technologii i jej komercjalizację. Efektem jest stworzenie rozwiązania oszczędzającego energię i osiągającego bardzo krótkie czasy chłodzenia.
Jak to działa?
Rapidcool chłodzi stosunkowo niewielkie ilości płynu na poczekaniu, przez co nie ma potrzeby zasilania i ciągłego korzystania z dużych chłodziarek, które mają zapewnić odpowiednie ilości schłodzonych napojów w czasie godzin otwarcia sklepu lub baru. W celu jak najszybszego schłodzenia napoju, nie doprowadzając przy tym do zamrożenia jego zewnętrznej warstwy zanim wewnętrzna będzie ochłodzona, płyn musi być efektywnie mieszany. Rozwiązanie Rapidcool i jego technologia V-Tex, koncentruje się właśnie na sposobie mieszania napoju, nie doprowadzając przy tym do gwałtownego musowania przy jego otwieraniu.
Mimo że Rapidcool zostało zaprojektowane jako autonomiczne urządzenie, to komora chłodząca może być także zainstalowana jako element samoobsługowych chłodziarek czy automatów z napojami. Producent chce by jego produkt zastąpił większość, jeżeli nie wszystkie, chłodziarki szafkowe na świecie. Czy mu się to uda, przekonamy się niebawem.
Źródło: informacje prasowe, PS, WP.PL