Prawdziwy olbrzym pod Warszawą. To rzadki widok w Polsce

Prawdziwy olbrzym pod Warszawą. To rzadki widok w Polsce

Sęp kasztanowaty w Polsce
Sęp kasztanowaty w Polsce
Źródło zdjęć: © Facebook, Mapy Google
Norbert Garbarek
27.11.2023 14:40

W okolicach Warszawy udało się sfotografować niezwykle rzadkiego drapieżnego ptaka. Sęp kasztanowaty pojawił się w sobotę 25 listopada w okolicach podwarszawskiego Bagna Całowanie.

Niezwykły okaz sępa kasztanowatego (Aegypius monachus) był ostatnio widziany w 2021 r. pod Warszawą, a miesiąc wcześniej – na Podkarpaciu. Krzysztof Dean, który sfotografował ptaka i napisał o tym na Facebooku, zauważa, że to 28 obserwacja gatunku w Polsce.

"Fota słaba, ale model ciekawy. 28 obserwacja gatunku w Polsce" – napisał na swoim profilu fotograf. Sęp kasztanowaty rzadko pojawia się w naszym kraju, a kiedy tylko znajdą się tutaj, zwykle wynika to z faktu, że ptaki mylą się lub na skutek złych warunków atmosferycznych lecą nie w tę stronę co trzeba. – Ten ptak niezwykle rzadko pojawia się w Polsce. To wyjątkowa sytuacja – wyjaśniał w 2021 r. w rozmowie z portalem Gazeta Bartosz Smyk z Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków.

Sęp kasztanowaty w Polsce. To jedna z niewielu obserwacji w historii

Generalnie rzecz ujmując, ten gatunek sępów pojawia się w Polsce wyjątkowo rzadko, a ich populacja w Europie zaczęła zmniejszać się w XIX wieku. Był to efekt przede wszystkim kłusownictwa oraz uprzemysłowienia regionu. Sępy żywiły się głównie krowami i owcami – kiedy jednak ich ilość zaczęła się zmniejszać, ptaki straciły źródło pożywienia.

Jeszcze w XIX wieku sępy kasztanowate mogły zamieszkiwać Tatry (na terenie dzisiejszej Polski), jednak nie ma dowodów potwierdzających tę tezę. Przypuszczenia mogą wynikać m.in. z tego, że rzeczone zwierzęta pojawiały się w tym czasie na terenach Rumunii, Węgier oraz Ukrainy. Obecnie ptaki z rodziny jastrzębiowatych pojawiają się rzadko, czego dowodem jest potwierdzenie obserwacji 27 osobników do końca 2021 r. Przez ubiegłe dwa lata nad Polską nie udało się potwierdzić obecności przedstawiciela tego konkretnego gatunku. Razem ze zdjęciem Krzysztofa Deana, liczba obserwacji wzrosła jednak do 28.

Aegypius monachus to jeden z najcięższych ptaków latających na Ziemi. Jeśli chodzi natomiast o jego rozmiary, większy jest od niego tylko kondor wielki. Generalnie sępy kasztanowate ważą ok. 7-12,5 kg w zależności od płci. Ich długość określa się nawet na 120 cm. Rozpostarte skrzydła tego padlinożercy mierzą natomiast nawet ponad 3 m. Wedle kategorii na Czerwonej Liście Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody, ten gatunek jest uznawany jako bliski zagrożenia wyginięciem.

Norbert Garbarek, dziennikarz Wirtualnej Polski

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (23)