Popijasz leki kawą? Naukowcy nie mają dobrych wieści
11.09.2021 09:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zdaniem naukowców umiarkowane spożycie kawy, którą uznaje się za jedną z najpopularniejszych używek świata, może przynosić wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jak jednak wynika z najnowszych badań, osoby przyjmujące leki powinny zachować szczególną ostrożność, bo łączenie kofeiny i substancji medycznych nie zawsze jest dobrym pomysłem.
Wielu z nas zdarzyło się chociaż raz popić leki kawą. Najnowsze badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół ekspertów pod kierownictwem włoskiego endrykologa Luigiego Barrea, dowodzi, że nie jest to najlepszy pomysł, bo może dojść do niekorzystnej interakcji pomiędzy substancjami medycznymi a kofeiną.
Przyjmowanie leków a kawa
Badania są zgodne z wcześniejszymi ustaleniami naukowców. W 2020 roku dwóch badaczy farmakologii, podczas szczegółowych analiz w Etiopii ustaliło, że kawa znacząco wpływa na wchłanianie, dystrybucję, metabolizm i wydalanie wielu leków. Potwierdził to Purvi Parekh, lekarz z Pensylwanii, w rozmowie z serwisem "Eat This, Not That!". Mężczyzna zaznaczył, że kawa może wzmacniać działanie lub wpływać na wchłanianie niektórych popularnych leków, co ostatecznie może kolidować z pożądanymi efektami ich przyjmowania.
Parekh wymienił leki, w przypadku których można spodziewać się takich interakcji. Wśród nich są m.in. leki na tarczycę, leki na osteoporozę, leki na refluks żołądka, leki na niewydolność serca, leki na nadciśnienie tętnicze, a nawet leki przyjmowane na poprawę koncentracji. Zażywając je, warto zapoznać się z treścią ulotki lub skonsultować z lekarzem, aby ustalić, w jaki sposób je zażywać i jak wpływa na nie kawa.
Eksperci zaznaczają, że przyjmując wspomniane leki, nie trzeba rezygnować z picia kawy. Należy jednak pamiętać, aby zachować odpowiedni odstęp czasowy pomiędzy ich zażyciem a wypiciem napoju z kofeiną. Zwłaszcza że badanie przeprowadzone przez zespół dr Barrea wykazało, że kawa może przyczyniać się do zapobiegania chorobom zapalnym i związanym ze stresem oksydacyjnym, takim jak otyłość, zespół metaboliczny i cukrzyca typu 2.
Dodatkowo naukowcy są zdania, że spożycie kawy ma związek ze zmniejszeniem zachorowalności na kilka rodzajów raka oraz ze zmniejszeniem ryzyka przedwczesnej śmierci. Dotyczy to picia 1-4 filiżanek kawy dziennie, co eksperci uznali za bezpieczne.