Płyta gazowa, indukcyjna czy ceramiczna płyta elektryczna? Czym się różnią?

Płyta gazowa, indukcyjna czy ceramiczna płyta elektryczna? Czym się różnią?
Źródło zdjęć: © Freeimages/hux

27.02.2017 14:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obraz
© (fot. Freeimages/hux)

Wielu z nas stało lub będzie stać przed skomplikowanym kuchennym dylematem: płyta gazowa, indukcyjna czy ceramiczna elektryczna. Wybór nie należy do najłatwiejszych, więc postanowiliśmy nieco przybliżyć zagadnienie.

Opisujemy tu jak działają poszczególne rodzaje urządzeń i jakie są ich słabe oraz mocne strony.

Płyta indukcyjna

Urządzenie działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej, bazując na tzw. cewce indukcyjnej. Wnętrze tego typu płyty to kłębowisko obwodów, zupełnie nieprzypominające tradycyjnych rozwiązań ceramicznych czy gazowych. Pomiędzy jej powierzchnią a ustawionym na niej naczyniem wytwarza się pole magnetyczne, które generuje prądy wirowe w naczyniu, które ulega w ten sposób nagrzaniu.

Jakie są zalety płyt indukcyjnych? Największa polega na tym, że szklana płyta nie nagrzewa się, ponieważ indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny (taki, do którego przywiera magnes). Ponadto pole wytwarza ciepło (a więc zużywa energię) tylko w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem, do którego wielkości się dostosowuje. A jeśli na włączonym urządzeniu indukcyjnym rozlejemy cokolwiek - nic się nie stanie. Płyta pozostaje chłodna. Wydajność energetyczna płyt tego typu jest przy tym dużo większa w porównaniu z płytami ceramicznymi lub gazowymi. Gotuje się na nich znacznie szybciej.

Są też minusy, z których pierwszym jest spora cena. Poza tym, na płycie indukcyjnej nie można stosować naczyń z aluminium, szkła czy stali szlachetnej. Możliwe jest używanie naczyń emaliowanych, ale wyłącznie takich, których wkład jest wykonany z metalu ferromagnetycznego.

Płyta gazowa

Zasada działania płyty gazowej jest prosta i nie trzeba jej wyjaśniać - wszystko bazuje na gazie. Powiedzmy więc krótko o wadach i zaletach tego typu rozwiązań. Przede wszystkim w grę wchodzi niższa cena zakupu urządzenia i niższe koszty eksploatacji, niż w przypadku kuchenek elektrycznych, chociaż wydajność energetyczna płyt gazowych jest kiepska. Natomiast - w przeciwieństwie do płyt indukcyjnych - możemy stosować tu niemal dowolne rodzaje naczyń. Osobną kwestią są opary gazu, osadzające się na ścianach i szafkach w kuchni, dłuższy czas gotowania niż na płycie indukcyjnej, brudzące się garnki i fakt, że płyta gazowa podgrzewa także powietrze. Istnieje też możliwość ulatniania się gazu w momencie zdmuchnięcia palnika, nie jest to więc rozwiązanie idealnie bezpieczne i niezwykle istotne jest posiadanie sprawnej wentylacji.

Płyta ceramiczna (elektryczna)

Jest tańsza w zakupie od płyty indukcyjnej, chociaż wciąż kosztuje więcej od kuchni gazowej, jest również droższa w eksploatacji. Jest łatwa w utrzymaniu czystości, nie powoduje osadzania się w kuchni drobin tłuszczu i nie przypala garnków. Dzięki niej jesteśmy w stanie gotować krócej niż na gazie. Oczywiście, kiedy już się nagrzeje. Niestety charakteryzuje się jednocześnie dużą bezwładnością cieplną - długo trzeba czekać na osiągnięcie temperatury roboczej, a stygnięcie trwa jeszcze dłużej. Do tego prawidłowe dozowanie energii wymaga pewnej wprawy.

Wiecie już, czym różnią się poszczególne płyty? To teraz pozostaje kwestia wyboru odpowiedniego modelu. A to będzie w dużej mierze zależeć od pojemności waszego portfela.