Oglądasz czasem pikantne filmiki xxx w sieci? Musisz to wiedzieć

Oglądasz czasem pikantne filmiki xxx w sieci? Musisz to wiedzieć
31.10.2012 14:49
Oglądasz czasem pikantne filmiki xxx w sieci? Musisz to wiedzieć
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Jeśli na Facebookowych profilach Twoich znajomych pojawiły się ostatnio linki do filmów, zilustrowanych zdjęciami, które sugerują zawartość o charakterze erotycznym, to radzimy aby powściągnąć ciekawość i nie klikać w tego typu odnośniki. Eksperci z laboratorium antywirusowego ESET ostrzegają, że wspomniane linki są tylko przynętą. Ich celem jest nakłonienie użytkownika do instalacji niechcianej aplikacji na Facebooku i w ten sposób zdobycie jego adresu e-mail.

Tego typu niechcianych aplikacji jest w sieci co najmniej kilka. Wszystkie łączy jeden cel –. zdobycie adresów mailowych internautów. Przy okazji wszystkie te aplikacje prowadzą na Facebookowych profilach swoich ofiar wyjątkowo agresywne kampanie autopromocyjne, dzięki którym zdobywają kolejnych użytkowników.

Jak podkreśla Kamil Sadkowski, analityk zagrożeń ESET, wszystko zaczyna się w momencie, gdy internauta zaintrygowany wpisem swojego znajomego na Facebooku klika umieszczony, rzekomo przez niego, odnośnik do filmu o tematyce erotycznej. W ten sposób użytkownik zostaje przeniesiony do serwisu internetowego, zawierającego „obiecany”. materiał wideo. Aby go obejrzeć internauta musi potwierdzić, iż jest osobą pełnoletnią. Akceptacja nie powoduje jednak odtworzenia filmu. Zamiast tego użytkownikowi wyświetlone zostaje okno z informacją o możliwości dodania do jego profilu na Facebooku nowej aplikacji. Wyrażenie zgody skutkuje udostępnieniem adresu mailowego użytkownika oraz udzieleniem zgody na publikowanie przez aplikację dowolnych treści na jego tablicy. Po dodaniu aplikacji, na profilu użytkownika, publikowane są odnośniki do filmów z ilustracjami sugerującymi, iż są to materiały o charakterze erotycznym. Materiały te widoczne są dla znajomych ofiary. Ci, zaintrygowani wpisami znajomego, z ciekawości klikają we
wspomniane odnośniki. W ten sposób cały schemat się powtarza - do grona ofiar dołączają kolejni internauci, a aplikacja zyskuje dostęp do nowych adresów mailowych.

ESET radzi również jak usunąć niechcianą aplikację ze swojego profilu na Facebooku:

  1. Z rozwijanego menu, dostępnego w prawym górnym rogu, wybierz „Ustawienia konta”.
  2. Wybierz „Aplikacje”.
  3. Kliknij krzyżyk przy danej aplikacji.
  4. Zaznacz pole „Usuń całą aktywność z aplikacji (...)” i kliknij „Usuń”.
  5. Gotowe. Aplikacja została usunięta.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (346)