Odkrycie polskich naukowców. Zrobią witaminy z pieczarek

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie znaleźli sposób na to, by z takich grzybów jak pieczarki czy boczniaki pozyskiwać… witaminę. To innowacyjne podejście.

Odkrycie polskich naukowców. Zrobią witaminy z pieczarek
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Adam Bednarek

07.12.2017 | aktual.: 07.12.2017 13:42

Za patentem na “Sposób otrzymywania ergosterolu z suchej biomasy pochodzenia grzybowego” stoją dr Aneta Sławińska i prof. Janusz Kalbarczyk z Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii UP - informuje portal dziennikwschodni.pl.

Ergosterol to związek charakterystyczny dla takich grup organizmów jak grzyby, drożdże czy pleśnie - tłumaczy dr Aneta Sławińska.

Wykorzystuje się go do produkcji witaminy D2. Z kolei samą witaminę D2 głównie pozyskuje się z drożdży i pleśni, a biologicznych źródeł jest mało. Właśnie dlatego metoda lubelskich naukowców jest wyjątkowa. Hodując grzyby wyższe - pieczarki, boczniaki czy huby - w specjalnym bioreaktorze uzyskali dużą ilość biomasy w krótkim czasie. To z niej udało się wyizolować witaminę w czystej postaci.

Lubelscy naukowcy liczą, że ich patent zainteresuje firmy z branży kosmetycznej i spożywczej.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)