Odkrycie polskich naukowców. Zrobią witaminy z pieczarek
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie znaleźli sposób na to, by z takich grzybów jak pieczarki czy boczniaki pozyskiwać… witaminę. To innowacyjne podejście.
07.12.2017 | aktual.: 07.12.2017 13:42
Za patentem na “Sposób otrzymywania ergosterolu z suchej biomasy pochodzenia grzybowego” stoją dr Aneta Sławińska i prof. Janusz Kalbarczyk z Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii UP - informuje portal dziennikwschodni.pl.
Ergosterol to związek charakterystyczny dla takich grup organizmów jak grzyby, drożdże czy pleśnie - tłumaczy dr Aneta Sławińska.
Wykorzystuje się go do produkcji witaminy D2. Z kolei samą witaminę D2 głównie pozyskuje się z drożdży i pleśni, a biologicznych źródeł jest mało. Właśnie dlatego metoda lubelskich naukowców jest wyjątkowa. Hodując grzyby wyższe - pieczarki, boczniaki czy huby - w specjalnym bioreaktorze uzyskali dużą ilość biomasy w krótkim czasie. To z niej udało się wyizolować witaminę w czystej postaci.
Lubelscy naukowcy liczą, że ich patent zainteresuje firmy z branży kosmetycznej i spożywczej.