Nowe płyty indukcyjne Amica - obsługiwane za pomocą slidera
Płyty indukcyjne z wyglądu przypominają znane już i dość rozpowszechnione płyty ceramiczne, które zastąpiły żeliwne płyty elektryczne. Mają jednak nad swoimi poprzedniczkami jedną przewagę - są bardziej energooszczędne. Przeznaczone do zabudowy urządzenia, mogą zostać wkomponowane w kuchenne otoczenie.
20.08.2013 11:26
Płyty indukcyjne PI6512TFN i PI6512TB mają sterowanie sensorowe, obsługuje się ją za pomocą Slidera, co oznacza płynną regulację mocy grzania w miejsce dotychczasowej metody skokowej.
Nowe płyty mają cztery lub nawet pięć pól grzewczych, a każde z nich rozpoznaje obecność garnka i jego wielkość, co pozwala automatycznie dopasować siłę grzania. Wyposażone są w funkcję Booster dla wszystkich pól, co umożliwia zwiększenie mocy grzania. Jej dopełnieniem jest system automatycznego zagotowania - dla potraw wymagających najpierw szybkiego zagotowania, a następnie podgrzewania lub prażenia.
Timer umożliwia zaprogramowanie czasu trwania gotowania na danym polu (do 9. minut). Po zadanym czasie pole się wyłącza, informując wcześniej o zakończeniu gotowania sygnałem dźwiękowym. Funkcja ta jest dostępna na jednym lub czterech polach niezależnie. Timer może działać również jako minutnik.
Z kolei funkcja Pauza wyłącza płytę, zapamiętując jednocześnie wszystkie jej ustawienia. Dzięki temu naciśnięcie sensora ponownie uruchamia płytę i przywraca poprzednie ustawienia pól indukcyjnych.
Płyty dostępne są w kolorze czarnym i białym.
Sugerowane ceny detaliczne:
Amica PI6512TFN - około 1300 złotych
Amica PI6512TB - około 1250 złotych
Źródło: informacje prasowe, PS, WP.PL