Nie umiemy zapobiec suszy, więc poprawiajmy nasiona
Ziemia ogrzewa się w zastraszającym tempie. Coraz więcej regionów świata zmaga się z nieprzyjaznymi warunkami dla rozwoju rolnictwa, co finalnie doprowadzi do kryzysu żywnościowego. Jednak pracownicy MIT mają rozwiązanie.
15.07.2021 14:56
Nie wiadomo, czy powstrzymanie zmian klimatu, nie mówiąc już o cofnięciu skutków ocieplenia w ogóle będzie możliwe. A nawet jeśli, zajmie to na pewno długie lata, które będzie trzeba jakoś przetrwać. Dlatego już teraz naukowcy z Massachusetts Institute of Technology we współpracy z marokańską Politechniką Króla Mohammeda VI, pracują nad sposobami ochrony rolnictwa, poprzez odpowiednią modyfikację nasion.
Inżynierowie twierdzą, że ich metoda jest stosunkowo prosta i tania, dzięki czemu może być rozpowszechniona również w biedniejszych krajach. Proces polega na oblekaniu nasion specjalną dwuwarstwową powłoką, chroniącą je przed wysuszeniem oraz nadmiernym zasoleniem.
Powłoka jest wzorowana na naturalnych odpowiednikach, szczególnie na osłonkach nasion bazylii i chia. Pierwsza warstwa konsystencją przypomina żel, przede wszystkim zatrzymujący wilgoć. Druga warstwa natomiast, zawiera składniki odżywcze oraz mikroorganizmy (ryzobakterie) wspomagające wzrost. Drobnoustroje po kontakcie z glebą zaczynają się namnażać i zapewniają zasadzonej roślinie obfite źródło koniecznego azotu.
Nakładanie powłok od strony technicznej, wydaje się dość proste. Najpierw nasiona będą zanurzane w odpowiednim "żelu", a następnie spryskiwane drugą substancją. Jak zapewniają pomysłodawcy projektu, koszt takich nasion wzrośnie, ale lepsza ochrona upraw przed temperaturami, finalnie będzie opłacalna. Na dodatek, osłona ma charakter uniwersalny i można ją zastosować na większości gatunków roślin uprawnych.
Jednak do produkcji przemysłowej jeszcze daleka droga. Na razie prowadzono eksperymenty laboratoryjne, na pojedynczych nasionach fasoli. Wyniki były niezłe, ale prawdziwym testem będzie dopiero użycie nowej metody na otwartym polu, przy pełnych zbiorach.
Więcej informacji znajdziesz w oficjalnym komunikacie: A. Zvinavashe, J. Laurent, M. Mhada, Programmable design of seed coating function induces water-stress tolerance in semi-arid regions, "Nature Food", www.nature.com/articles/s43016-021-00315-8