Naukowcy zbudowali ogniwo paliwowe ze szpinaku

Strona głównaNaukowcy zbudowali ogniwo paliwowe ze szpinaku
19.10.2020 08:40
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Naukowcy wykorzystali szpinak (taki sam, jaki można dostać w większości sklepów spożywczych), dodali szczyptę soli i zamienili go w czyste i wydajne ogniwa paliwowe. Czy szykuje się kolejny przełom w produkcji energii elektrycznej?

Jak informuje portal "Ars Technica", ogniwo paliwowe typu „proof-of-concept” to przełomowe odkrycie. Naukowcy długo badali możliwości przekształcenia szpinaku o dużej gęstości cząsteczek wytwarzających energię w ogniwa paliwowe do zastosowań przemysłowych.

Ogniwa paliwowe ze szpinaku

Zazwyczaj katalizatory na bazie węgla są znacznie słabsze niż katalizatory tworzone na bazie platyny. Jednak lekko posolone liście szpinaku, które zostały dokładnie wymieszane, liofilizowane i poddane obróbce cieplnej były bardziej wydajne niż platynowe ogniwa paliwowe. Do takich wniosków doszli naukowcy z American University. Ich badanie zostało opublikowane na łamach czasopisma naukowego "ACS Omega".

- Ta praca sugeruje, że zrównoważone katalizatory mogą być wytwarzane w reakcji redukcji tlenu z zasobów naturalnych - powiedział główny autor badania i chemik z American University Shouzhong Zou. Dodał: - testowana przez nas metoda umożliwia wytwarzanie wysokoaktywnych katalizatorów na bazie węgla ze szpinaku, który jest odnawialną biomasą. W rzeczywistości uważamy, że przewyższa komercyjne katalizatory platynowe zarówno pod względem aktywności, jak i stabilności.

Zanim ogniwa szpinakowe rzeczywiście będą użyteczne w prawdziwym świecie, jeszcze długa droga - nowe badania tylko dowiodły, że ta koncepcja działa, informuje portal "Ars Technica". Eksperci sugerują jednak, że pewnego dnia ogniwa tego typu mogą być używane jako czystsza, bardziej zrównoważona alternatywa we wszelkiego rodzaju elektronice, nawet w akumulatorach do samochodów elektrycznych.

Dwa lata w całkowitej izolacji. Eksperyment uznano za porażkę

Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)