NASA wyhodowała w kosmosie paprykę. Astronauci zrobili z niej tacos
Po raz pierwszy w historii NASA wyhodowała paprykę na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Nie jest to jedyne warzywo, które wyrosło w ogródku mieszczącym się na ISS. Już wcześniej wyrosła tam rzodkiewka oraz sałata. Tego typu osiągnięcia mogą pomóc w rozwiązaniu problemu ograniczonego dostępu do żywności w kosmosie.
Papryczki chili zostały wyhodowane na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej w ramach eksperymentu NASA Plant Habitat-04. Jak informuje NASA, warzywa rosły przez około cztery miesiące i zostały zebrane w zeszłym tygodniu. Część z nich zostanie odesłana na Ziemię w celu szczegółowych badań oraz analiz. Naukowcy chcą sprawdzić m.in., jaki wpływ mikrograwitacja wywarła na paprykę.
Kosmiczna papryka
Astronauci przebywający na ISS nie ominęli okazji spróbowania wyjątkowych warzyw. Megan McArthur pochwaliła się nawet na swoim koncie na Twitterze tacos z pikantnymi papryczkami. W zamieszczonym poście napisała: "moje najlepsze kosmiczne tacos: wołowina fajita, nawodnione pomidory i karczochy oraz HATCH CHILE!".
NASA od dłuższego czasu testuje możliwości hodowania żywności w kosmosie. Są to działania związane z długoterminowymi misjami na Księżyc i Marsa. Na ISS wyhodowano już rzodkiewki oraz sałatę.
Obecnie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej przebywa siedmiu członków załogi. Astronauci z misji SpaceX Crew-2 mieli wrócić na Ziemię pod koniec października, ale ze względu na trudne warunki pogodowe ich powrót został opóźniony.