Multicooker - jedno urządzenie w miejsce całej kuchni, czyli ogromna oszczędność

Multicooker - jedno urządzenie w miejsce całej kuchni, czyli ogromna oszczędność
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

01.06.2015 11:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wyposażenie nowoczesnej kuchni to ogromny koszt: piekarnik, płyta indukcyjna, kuchenka mikrofalowa, lodówka, zmywarka mogą wyczyścić wiele wypełnionych po brzegi kont bankowych. A przecież to tylko duże AGD. Drobnica też swoje kosztuje.

_ Multicooker - możliwości _

Czym jest multicooker? To wielofunkcyjne urządzenie, które automatycznie reguluje temperaturę i pilnuje czasu gotowania, a po zakończeniu procesu przyrządzania posiłku, dodatkowo utrzymuje jego stałą temperaturę. Oznacza to mniej więcej tyle, że wszystko praktycznie robi się samo, a nawet jeśli zapomnimy wyjąć potrawę od razu i tak będzie ciepła. Oczywiście, najmniej angażujące są potrawy typowo jednogarnkowe, czyli wszelkiego rodzaju gulasze, bigosy, ale i ryż oraz makarony z różnymi dodatkami. W sieci nie brakuje jednak przepisów na wymyślne potrawy rybne, karkówkę z dodatkami, a nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trochę poeksperymentować choćby z warzywami gotowanymi na parze. Zbyt skomplikowane? Spokojnie, w multicookerach można usmażyć poczciwego schabowego. Do tego świetnie wychodzą ciasta, a jak komuś znudzi się przygotowywanie klasycznych dań, może spróbować zrobić domowy jogurt lub dżem.

Jak widać, choć mogłoby się wydawać, że urządzenia takie jak multicooker ograniczają swobodę przy robieniu posiłków –. w końcu mamy tylko jedno naczynie, w którym gotuje się potrawy – w praktyce można w nim przygotować większość dań znanych z naszych domów. Na dokładkę będą one przeważnie zdrowsze od wersji robionych przy pomocy klasycznych metod, bo multicooker wykorzystuje mniejszą ilość oleju, potrafi gotować na parze i ułatwia robienie potraw duszonych, które są lepsze dla nas od tych smażonych. No i nie ma problemu, żeby przygotować składniki, wrzucić wszystko do naczynia, zamknąć, ustawić moment, w którym ma się zacząć przyrządzanie posiłku i wyjść z domu, a po powrocie mieć gotowy obiad.

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

_ Ile oszczędzimy? _

Między 30. zł a 400 zł można znaleźć zaawansowane multicookery znanych firm, tymczasem myśląc o najprostszej kuchence połączonej z piekarnikiem, trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu 500-600 zł. A to przecież mowa o podstawowym rozwiązaniu - projektując nowoczesną kuchnię z prawdziwego zdarzenia z AGD pod zabudowę, kwoty te rosną w lawinowym tempie. Do tego obok oszczędności związanych z pieniędzmi, dochodzi oszczędność czasu i miejsca.
_ Świetnie rozwiązanie, ale nie dla wszystkich _

Dla samotnie mieszkających osób, ewentualnie dla par, multicooker może być realną alternatywą dla kilku tradycyjnych sprzętów kuchennych, szczególnie jeśli dokupi się dodatkowy garnek, który mocno zwiększa i tak duże możliwości takiego sprzętu. Zalety? Zdrowsze, prostsze gotowanie, które jest niemal w pełni zautomatyzowane i z możliwością ustawienia, na kiedy potrawa ma być gotowa, a do tego łatwiejsza obsługa –. do umycia jest tylko jedno naczynie! Niestety duże rodziny raczej muszą się obejść smakiem, traktując takie rozwiązania jako dodatek, ale nie zastępstwo dla kuchenki i piekarnika. Trudno sobie bowiem wyobrazić przygotowanie jakichkolwiek świąt dla kilku osób w multicookerze. No chyba, że ktoś ma bardzo dużą wyobraźnię.

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)