Lodówka - czym kierować się podczas zakupów?
Lodówka to jeden z tych sprzętów w naszym domu, które pracują nieustannie. Decydując się na jej wymianę, warto wziąć pod uwagę kilka kryteriów, aby zakup był udany, a samo urządzenie – funkcjonalne.
09.06.2015 15:19
Pojemność na miarę potrzeb i możliwości
Jednym z najważniejszych kryteriów wyboru konkretnego modelu są jego wymiary, a co za tym idzie - również pojemność. Pod rozwagę należy wziąć nie tylko wolną przestrzeń do zagospodarowania w kuchni, ale również potrzeby rodziny. Chociaż standardowa głębokość urządzenia to 60cm, a szerokość – 60 cm i więcej, zależnie od modelu i oferty producenta z pewnością można znaleźć lodówkę, która zmieści się nawet w niewielkiej kuchni. Rozmiar urządzenia powinien być dopasowany do liczby członków rodziny, która będzie z niej korzystać. Dla samotnych osób odpowiedni będzie niewielki i kompaktowy model – z zamrażalnikiem lub bez. Niewielkiej rodzinie z kolei wystarczy wysoka lodówka (do 2,5 m wysokości) z zamrażalnikiem umiejscowionym pod chłodziarką lub nad nią – każda z komór ma oddzielne drzwiczki. Taki model powinien pomieścić wszystkie produkty spożywcze, ale jego wadą jest wysokość – dzieci będą miały trudności aby sięgnąć po żywność znajdującą się na najwyższych półkach. Dla dużych rodzin najlepszym rozwiązaniem
będzie lodówka z podwójnym drzwiami o pojemności od 300 do 600 litrów. Takie modele ma w swojej ofercie np. *LG. *
Klasa energetyczna
Ponieważ lodówka działa nieustannie przez okrągły rok, warto wybrać model, który pozwoli obniżyć nieco rachunki za prąd. Większość osób zdaje sobie sprawę, że urządzenie oznaczone literą A zużywa mniej energii, niż to należące do klasy B czy C. Dodatkowe plusy przy oznaczeniu to informacja, że sprzęt pobierać będzie mniej prądu, ale jego cena również jest wyższa. Czy warto więc jednorazowo zapłacić więcej, aby obniżyć rachunki? W rzeczywistości lodówki należące do klasy A++ pobierają niewiele więcej energii niż te oznaczone symbolem A+++, a ich cena może być dużo niższa. W perspektywie czasu taki zakup okaże się więc rozsądniejszym rozwiązaniem, niż wybór bardziej energooszczędnego, ale również znacznie droższego modelu. Ponadto korzystając z lodówki warto pamiętać o pewnych zasadach, które sprawią, że urządzenie zużyje mniej energii. Przede wszystkim należy ustawić ją jak najdalej od kuchenki, a także –. nie wstawiać do chłodziarki potraw o temperaturze wyższej niż pokojowa.
Świeża żywność na dłużej
Nowoczesny sprzęt AGD oferuje swoim użytkownikom praktyczne funkcje –. dotyczy to również lodówek. Ponieważ jest to urządzenie, które ma zapewnić świeżość żywności, producenci starają się stosować rozwiązania sprzyjające dłuższemu przechowywaniu produktów spożywczych. Jednym z nich jest specjalna powłoka na półkach, która zapobiega namnażaniu się bakterii. Podobną funkcję spełniają jonizatory, czy systemy rozprowadzające równomiernie chłodne powietrze po wnętrzu chłodziarki. Komora zero to z kolei wydzielona przestrzeń, gdzie oprócz niskiej temperatury zapewniony jest odpowiedni poziom wilgotności – dzięki temu żywność nie tylko dłużej pozostaje świeża, ale dodatkowo zachowuje swoje wartości odżywcze.