Kuru-Kuru Nabe - garnek, który sam zamiesza gotowane potrawy
Japoński dentysta z miasta Iyo Hideki Watanabe zaprojektował garnek, w którym gotowana potrawa sama się miesza. Podgrzewana mieszanina wiruje w naczyniu nawet bez mieszania, ponieważ wnętrze garnka zostało odpowiednio wyprofilowane.
28.05.2012 11:04
Watanabe zaprojektował garnek, eksperymentując z wypełnieniami stomatologicznymi. Wpadł na pomysł, że pofalowane brzegi naczynia wprawią gotowaną ciecz w ruch okrężny.
Garnek nazywa się Kuru-Kuru Nabe (Garnek w kółko-w kółko) i wykorzystuje prawa termodynamiki. Osiągnąwszy wyższą temperaturę, ciecz zaczyna w nim wirować, dzięki czemu my nie musimy mieszać zupy ani gulaszu, potrawa nie wykipi i nie przyklei się do ścianek garnka.
Japończyk szuka teraz inwestora, który pomoże mu wprowadzić wynalazek na rynek. Powinno się to stać jak najszybciej, ponieważ leniwych kucharzy nie brakuje.