Kuchnia z wyspą - zaproś gości do gotowania
Kuchnia z wyspą to coraz popularniejsze rozwiązanie w aranżacji wnętrz, wyrażające przełomowy sposób patrzenia na gotowanie. Nie jest to już czynność wykonywana przy ścianie lub w kącie, ale kulinarny spektakl rozgrywający się na środku kuchni. Do udziału w nim można zaprosić domowników czy gości.
Wyspa to wyeksponowane, wolno stojące stanowisko pracy, odsunięte od ściany i umieszczone na środku kuchni. Mogą ją tworzyć np. blat roboczy z płytą kuchenną, kuchenką lub zlewozmywakiem. Do wyspy może być dołączona także powierzchnia dedykowana do spożywania posiłków, np. stół.
Taka organizacja przestrzeni wydobywa z cienia osoby przyrządzające posiłki i pozwala na prezentację kulinarnego kunsztu. Równocześnie każdy, kto wejdzie do kuchni ma możliwość delektowania się widokiem przyrządzanych potraw. To rzadka przyjemność w dzisiejszych czasach, kiedy coraz częściej korzystamy z gotowego, szybkiego jedzenia. Ze względu na swobodny dostęp do stanowiska pracy, w kuchennej krzątaninie może uczestniczyć większa liczba osób. Do wspólnego gotowania można więc łatwo wciągnąć domowników, a także przyjaciół.
Do stworzenia wyspy nadają się duże zamknięte kuchnie oraz mniejsze o charakterze otwartym –. łączone z jadalnią lub salonem. Potrzebuje ona bowiem większej powierzchni niż typowa zabudowa przyścienna. Wokół wyspy powinna być zapewniona odpowiednia przestrzeń, która umożliwi swobodne poruszanie się i dostęp do pozostałych urządzeń kuchennych czy mebli.
W zależności od tego, czy w wolnostojącym fragmencie zabudowy znajdzie się zlewozmywak czy płyta kuchenna trzeba doprowadzić do niej odpowiednie instalacje. Z tego powodu wyspę najlepiej zaprojektować na etapie wykańczania mieszkania. W innym przypadku mogą być potrzebne przeróbki, by podłączyć rury lub przewody.
Do adaptacji na wyspę nie potrzebujemy specjalnego sprzętu AGD. –. Idealnie nadają się do tego zwykłe kuchenne urządzenia do zabudowy. Jest jednak jeden wyjątek. Stanowisko do gotowania wymaga zamontowania specjalnego okapu – mocowanego do sufitu – podpowiada Alina Chemperek-Gumiela, przedstawicielka firmy Candy Polska, producenta urządzeń AGD.
Ze względu na szczególne wyeksponowanie stanowiska pracy, wyspa wymaga systematycznej dbałości o czystość i porządek. To na niej przede wszystkim skupia się uwaga osoby wchodzącej do kuchni. Taka organizacja przestrzeni kuchennej daje dużą swobodę dla miłośników gotowania, a zarazem dyscyplinuje tych, którzy lubią kuchenny rozgardiasz.
Źródło: Hoover.pl / JG, WP.PL