Kawowe fusy zastąpią plastik? Polscy naukowcy już nad tym pracują
Naukowcy z Centrum Zaawansowanych Technologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu prowadzą innowacyjny projekt, którego celem jest nadanie drugiego życia kawowym fusom i stworzenie z nich materiałów, które mogłyby zastąpić lub przynajmniej zmniejszyć zużycie tworzyw sztucznych produkowanych z ropy naftowej.
24.06.2024 11:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rzeczniczka prasowa UAM, Małgorzata Rybczyńska, poinformowała w poniedziałek, że pozostałości po wypitych kawach mają potencjał stać się cennym surowcem. Mogą one być wykorzystane jako materiał do produkcji codziennych wyrobów, zastępując lub zmniejszając zużycie tworzyw sztucznych, które są obecnie powszechnie stosowane.
Kawowe fusy dostają drugie życie
Naukowcy z Centrum Zaawansowanych Technologii UAM pod kierownictwem dr Bogny Sztorch prowadzą badania w ramach międzynarodowego projektu. Głównym celem tego projektu jest opracowanie przyjaznych dla środowiska materiałów kompozytowych, które mogą zastąpić plastik produkowany z ropy naftowej i które będą w pełni oparte na surowcach roślinnych.
Prof. Robert Przekop z Centrum Zaawansowanych Technologii UAM w Poznaniu podkreślił, że "W trosce o środowisko, o naszą planetę podejmujemy działania, które mają ograniczyć negatywny wpływ uprzemysłowienia oraz konsumpcyjnego stylu życia. Jednym z takich kierunków jest uczynienie tego, co używamy na co dzień użytecznym również po spełnieniu swojej funkcji, tak aby nie stało się odpadem obciążającym środowisko".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: SięKlika #34: iOS 18, Rosyjski procesor, Apple AI, realme GT 6, Problemy Adobe, gra w Banana
Dodatkowo, zauważył, że "Wytworzenie każdego materiału z którego zbudowana jest nasza cywilizacja wiąże się ze zużyciem energii, a więc z emisją dwutlenku węgla. Nadając odpadom materiałowym nowe życie, ograniczamy emisję".
W ramach tego projektu, chętni pracownicy UAM pomagają w badaniach, zbierając fusy z wypitych kaw w specjalnie do tego celu przeznaczonych białych pojemnikach, które są odbierane co najmniej raz w tygodniu.
Uczelnia podkreśla, że dzięki temu pracownicy nie tylko angażują się w prowadzone badania, ale także wdrażają ekologiczne rozwiązania w swoim miejscu pracy, co jest dodatkowym atutem tego projektu.