Jak utrzymać sprzęty gospodarstwa domowego w czystości?
W gospodarstwie domowym nie wyobrażamy sobie życia bez urządzeń elektrycznych takich jak zmywarka czy lodówka. Niektórych z nich używamy kilka razy w tygodniu z innych korzystamy codziennie. Tak czy siak zazwyczaj rzadko je czyścimy, co jest błędem. Zachowanie czystości sprawia, że sprzęty dłużej nam służą i rzadziej się psują. Poniższe rady pozwolą w łatwy i skuteczny sposób utrzymać czystość w kuchni.
19.05.2016 15:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wskazówka 1
Okap to podstawowy element wyposażenia nowoczesnej kuchni. Dzięki niemu ograniczamy rozprzestrzenianie się zapachów po całym domu. Obecnie bardzo popularne są okapy szklane, które są też łatwe w utrzymaniu. Jednak powinniśmy unikać używania środków, które mogą porysować okap. Jak więc usunąć z niego tłuste zabrudzenia? Mąka ziemniaczana lub skórki z ziemniaków są tajemnym sposobem na tłuste osady. Przetrzyj nimi plamy, a następnie zbierz brud ściereczką.
Wskazówka 2
Aż 5. proc. Polaków posiada w domu mikrofalówkę. Jednak niewielu z nas pamięta, że należy ją regularnie czyścić. Dzięki jednemu sprytnemu trikowi usuniemy z niej wszystkie, nawet te zaschnięte, plamy. Podgrzej w kuchence miskę z wodą i kilkoma kroplami soku z cytryny, nastawiając na dużą moc przez około 5-6 minut. Para, która powstanie podczas ogrzewania, przylgnie do plam i rozmiękczy je, co pozwoli łatwo je usunąć. Następnie zetrzyj osady ściereczką. Twoja mikrofala jest jak nowa i pachnie świeżo dzięki sokowi z cytryny.
Wskazówka 3
Tłuszcz i zaschnięte resztki jedzenia na płycie indukcyjnej czy w piekarniku wymagają żmudnego szorowania. Parownice mogą być świetną alternatywą dla środków czyszczących. Potężne połączenie ciśnienia i temperatury rozpuszcza brud, a okrągła szczotka go usuwa. Nawet najbardziej uporczywe zabrudzenia znikają bez śladu i bez rysowania powierzchni. Resztki zanieczyszczeń wystarczy wytrzeć ściereczką. Kolejna zaletą parownic jest to, że wymagają one jedynie wody - środki czyszczące możemy zostawić w szafce.
Wskazówka 4
Należysz do osób, które piorą w niskich temperaturach? Z pewnością problem ten będzie ci znany. Po jakimś czasie z pralki zaczyna wydobywać się nieprzyjemny zapach stęchlizny. Aby temu przeciwdziałać, uruchom pustą pralkę z detergentem na 9. stopni. Połączenie wysokiej temperatury i środka czyszczącego sprawi, że zarazki zginą. Istotne jest także regularne usuwanie brudu z uszczelki na drzwiach i czyszczenie filtra. Generalna zasada: zostawiaj drzwiczki pralki i pojemnika na detergent otwarte, aby woda ze środka mogła odparować.
Wskazówka 5
Jeśli po wyjęciu ze zmywarki naczynia są niedomyte a sztućce matowe, może to oznaczać, że nadszedł czas, by wyczyścić zmywarkę. Aby to zrobić, należy najpierw wyjąć filtr i ramię natryskowe z maszyny i wymyć je za pomocą gąbki pod bieżącą wodą. Zatkane otwory na ramieniu natryskowym odblokujesz delikatnie za pomocą igły. Za to parownica z dyszą punktową pozwoli wyczyścić zakamarki i trudno dostępne miejsca. Po oczyszczeniu tych części należy uruchomić zmywarkę bez naczyń, dodając środki czyszczące. W ten sposób oczyścimy wnętrze maszyny. Na koniec przecieramy gumowe uszczelki wilgotną ściereczką.
Wskazówka 6
Zachowanie czystości w lodówce to priorytet - w końcu to tam trzymamy jedzenie. Zanim zaczniemy ją czyścić, wyłączmy urządzenie z prądu. Następnie wyjmijmy zawartość i pozostawmy ją w chłodnym miejscu. Mycie zaczynamy od wyjęcia i umycia półeczek. Następnie czyścimy od dołu do góry wnętrze naszej lodówki. Cienkim, drewnianym szpikulcem oczyścimy rowki i szczeliny. Pamiętajmy, by umyć otwór drenażowy, znajdujący się na tylnej ścianie lodówki. Na końcu należy włożyć półki, wytrzeć wszystkie powierzchnie do sucha i powkładać jedzenie z powrotem do lodówki.
ag
Źródło: Karcher