IKEA szykuje rewolucję w swoim menu. Po nowym hot‑dogu pora na burgera z owadów

Jeszcze w te wakacje w szwedzkiej sieci będzie można spróbować wegańskiego hot-doga, ale to nie koniec nowości w menu. Pracujące dla meblowego giganta laboratorium SPACE10 szykuje kolejny przysmak - burgera, w którym wołowinę zastąpią m.in. larwy chrząszcza nocnego.

IKEA szykuje rewolucję w swoim menu. Po nowym hot-dogu pora na burgera z owadów
Źródło zdjęć: © Agencja Gazeta | Jakub Orzechowski/ Agencja Gazeta
Patryk Skrzat

Na początku lutego IKEA poinformowała o swojej gastronomicznej nowości. Wegetariański hot dog będzie dostępny we wszystkich sklepach w Europie od sierpnia 2018 r., a w 2019 r. w sklepach na całym świecie. Dziś zagraniczne media informują nawet, że ma być to produkt wegański.

Dieta wegańska czy wegetariańska nikogo dziś nie dziwi, ale spożywanie owadów wciąż budzi kontrowersje. IKEA jednak się nie zraża i rękami pracowników laboratorium SPACE10 szykuje burgera "dla odważnych".

Jak informuje portal dlahandlu.pl, wołowinę zastąpiono w nim mieszanką 100 gramów buraków ćwikłowych, 50 gramów pasternaku, 50 gramów ziemniaków i 50 gramów larw chrząszcza nocnego. Całość ma być zamknięta w białej bułce z dodatkiem rzodkiewki, buraka ćwikłowego, keczupu jagodowego, szczypiorku i mieszanki sałat.

Na razie nie ma jeszcze daty, kiedy burgery miałyby trafić do sprzedaży. Laboratorium pracujące dla szwedzkiej sieci wprowadziło już do menu m.in. wegańską wersję popularnych klopsików, odpowiada także za nowego hot-doga.

z

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)