Groźne oszustwo na Facebooku powraca. Można stracić spore pieniądze

Groźne oszustwo na Facebooku powraca. Można stracić spore pieniądze16.11.2019 11:15
Groźne oszustwo na Facebooku powraca. Można stracić spore pieniądze
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Facebook i Messenger stały się po raz kolejny narzędziem do wyłudzania pieniędzy. Tym razem należy uważać na wiadomości z linkami, po kliknięciu których możemy stracić dostęp do konta lub pieniądze.

Facebook i Messenger to niestety częste narzędzia wykorzystywane przez oszustów. Tym razem pojawił się w sieci informacje o niebezpiecznych linkach przesyłanych z kont znajomych. Oszustwo wygląda w ten sposób, że otrzymujemy wiadomość - pozornie od znajomego - który zachęca nas do kliknięcia w przesyłany link.

Po kliknięciu w link pojawia się serwis łudząco przypominający YouTube, znajdujący się na stronach:

  • facebook-zdjecia.pl/2/ (87.120.36.112)
  • facebook-zdjecia.eu/k/ (87.120.36.112).

Serwis będzie wymagać od nas instalacji specjalnego rozszerzenia, dzięki któremu otrzymamy dostęp do treści. Jeżeli zgodzimy się na ten krok, sami staniemy się nadawcami automatycznej wiadomości, podobnej do tej, którą otrzymaliśmy wcześniej od znajomego.

Jednak celem przestępców jest również wyłudzenie pieniędzy od nieświadomych użytkowników. Będąc na stronie jesteśmy bowiem proszeni o udowodnienie, że nie jesteśmy botem, podanie loginu i hasła oraz numeru telefonu. Za podanie danych usługa nalicza sporą opłatę.

W przypadku otrzymania podejrzanej wiadomości, powinniśmy poinformować znajomego, od którego ją dostaliśmy i upewnić się, czy nie mamy do czynienia z oszustwem.

Zobacz też: Podatek cyfrowy i uregulowanie Facebooka. Minister ujawnia plany

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)