Groźne grzyby w zmywarce - jak się ich pozbyć?

Chorobotwórcze grzyby coraz częściej można znaleźć w domowych zmywarkach do naczyń. Te mikroskopijne organizmy mają się tam dobrze, mimo dużych wahań temperatury oraz silnego zasolenia

Groźne grzyby w zmywarce - jak się ich pozbyć?
Źródło zdjęć: © flickr / Bart Everson / CC BY 2.0

Obecnie jesteśmy coraz bardziej zależni od rozmaitego sprzętu domowego, np. zmywarek, pralek czy ekspresów do kawykawy. Wszystkie te urządzenia łączy jedna cecha - panująca w nich atmosfera jest wilgotna i gorąca. W samych zmywarkach temperatury rosną nawet do 8. stopni Celsjusza. W każdym cyklu zmywania wykorzystujemy agresywne detergenty oraz silnie stężone sole.

Gdzie zamieszkują?

Naukowcy z Uniwersytetu w Adana przyjrzeli się bliżej zmywarkom i obecności potencjalnie chorobotwórczej flory grzybowej. Przebadali sprzęty w domach mieszkańców ponad stu miast na sześciu kontynentach. Aż w 6. proc. zmywarek znaleźli grzyby, które najczęściej kryły się za gumową uszczelką w drzwiach. Ponadto w 56 proc. próbek odkryli tzw. drożdże czarne z gatunku Exophiala dermatitidis oraz E. phaeomuriformis. Oba te organizmy świetnie znoszą skrajne warunki - wysokie temperatury, duże stężenia soli, agresywne detergenty czy kwaśny, jak i zasadowy odczyn wody. Takiej kombinacji właściwości nie odnotowano dotąd u grzybów.

Jakie choroby mogą powodować?

Niestety pojawienie się czarnych drożdży w naszych domach stanowi potencjalne ryzyko dla zdrowia. Oba gatunki wydzielają toksyny, które mogą powodować choroby układowe, astmę i alergię. Zdarza się również, że czarne drożdże atakują płuca osób chorych na mukowiscydozę, a u ludzi zdrowych mogą wywoływać prowadzące do śmierci infekcje. Ponadto bakterie z gatunku Exophiala dermatitidis mogą powodować grzybicę stóp oraz Phaeohyphomycosis - groźną i niekiedy śmiertelną chorobę, która może zacząć się od infekcji skóry i rozprzestrzenić się na cały organizm.

Obraz
© (fot. youtube.com / dailyn matthews)

Jak zapobiec rozprzestrzenianiu się grzybów?

W tym przypadku najważniejsza jest profilaktyka. O zmywarkę do naczyń należy regularnie dbać i nie dopuścić do zagnieżdżenia się chorobotwórczych mikroorganizmów. Pamiętajmy, aby raz w miesiącu dokładnie wyczyścić drzwi urządzenia, komorę kostki i uszczelki, gdzie z pewnością nagromadziło się sporo resztek tłuszczu oraz gnijącego jedzenia.

Co 10-1. cykli sprawdzajmy, czy w filtrze nie zalegają nieczystości i resztki potraw. Oczywiście musimy je usuwać, zanim włożymy naczynia do kolejnego mycia. Ostatnim etapem czyszczenia zmywarki jest tzw. pusty obieg. Warto raz w miesiącu wsypać do urządzenia środek do czyszczenia i ustawić je na najdłuższy program. Raz na pięć miesięcy należy odkamieniać sprzęt.

Jeśli na uszczelkach pojawi się czarny nalot, koniecznie wzywajmy specjalistę, który wymieni uszczelki na nowe. Po zakończeniu zmywania zawsze zostawiajmy drzwi delikatnie uchylone - dzięki temu naczynia nie będą brzydko pachnieć stęchlizną.

ag

Źródło: dailymail / simpleorganiclife

Źródło artykułu:WP Tech
gadżetyduże agdzmywanie naczyń
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)