Google Chrome 69 loguje do przeglądarki bez zapytania o zgodę. Internauci krytykują nową funkcję

Google Chrome 69 loguje do przeglądarki bez zapytania o zgodę. Internauci krytykują nową funkcję
25.09.2018 12:31
Google Chrome 69 loguje do przeglądarki bez zapytania o zgodę. Internauci krytykują nową funkcję
Źródło zdjęć: © East News

"Dlaczego jestem zalogowany w przeglądarce Chrome? Przecież logowałem się tylko na Gmaila!" - pojawiają się głosy w internecie. A tymczasem prawda jest zupełnie inna.

Google Chrome jest najpopularniejszą przeglądarką na rynku i nic nie zapowiada, aby pozycję miała stracić. Korzystamy z niej na komputerach, tabletach czy smartfonach. Google już nawet nie musi jej nigdzie promować, wystarczy, że od kilku lat jest podstawową przeglądarką w systemie Android.

W ostatniej wersji przeglądarki Google Chrome pojawiło się kilka zmian, ale naszą uwagę przykuła funkcja, która niezbyt przypadła do gustu niektórym internautom. Logując się do jakiejkolwiek usługi Google'a za pomocą przeglądarki, automatycznie zostajemy zalogowani tym samym kontem do przeglądarki Chrome. Ale to nie do końca tak jest. Funkcja istniała już od dawna, ale dopiero teraz zrobiło się o niej głośno. I nie jest wcale automatyczna.

Zalogowane Google Chrome internautom wydaje się naruszeniem ich prywatności, bezpieczeństwa, wolnej przestrzeni. W rzeczywistości sens tej funkcji jest zupełnie inny. Po zalogowaniu na konto Google, np. w smartfonie, system synchronizuje wszystkie usługi, czyli lokalizację, gmail, mapy, zapisane wyszukiwania, zakładki, historię itd.

W Chrome 69 są dwa tryby działania, podstawowy oraz zalogowany. Przy zalogowanym trybie, synchronizacja działa w pełni. To dla nas jednak plus, bo w przypadku utraty dysku twardego, czy nagłej potrzeby reinstalacji systemu, nie utracimy swoich ustawień, włącznie z rozszerzeniami. W trybie podstawowym, nic się nie zapisuje na serwerze.

Tak naprawdę nie zostajemy zalogowani do Chrome automatycznie. To po prostu przeoczenie użytkowników. Po zalogowaniu do usługi Google, otrzymujemy kolejne okienko do logowania, gdzie zostajemy poinformowani o logowaniu do przeglądarki. Następnie wyświetla się okienko informujące, że jesteśmy zalogowani oraz o włączeniu synchronizacji. Wystarczy jedno kliknięcie, aby ją wyłączyć.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (18)