Dziwny zapach na targach w Kielcach. Ktoś rozlał ciecz
Jak donoszą uczestnicy Międzynarodowego Salonu Przemysłu Obronnego w Kielcach (MSPO), na hali targowej czuć odrażający zapach. Odwiedzający targi twierdzą, że na jednym ze stanowisk w godzinach popołudniowych w środę 3 września ktoś rozlał kwas masłowy lub inną substancję.
Odwiedzający MSPO w Kielcach zwracają uwagę na odrażający zapach, który pojawił się w drugi dzień targów na jednej z hal. Woń sugeruje, że mógł zostać rozlany kwas masłowy lub nawóz. Na miejscu pojawiła się straż pożarna, a oblane nieznaną substancją stanowisko wyczyszczono. Biuro prasowe Targów Kielce przekazało w rozmowie z WP, że "nie ma informacji o incydencie". Zaktualizujemy tekst, kiedy tylko pojawią się szczegóły.
Czym jest kwas masłowy (butanowy)? To organiczny kwas karboksylowy o czterech atomach węgla i wzorze C₃H₇COOH. Naturalnie powstaje m.in. w wyniku fermentacji beztlenowej, np. w jelitach, w serach dojrzewających lub w zjełczałym maśle.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapach kwasu masłowego jest bardzo intensywny, nieprzyjemny i duszący. Najczęściej jest opisywany jako woń zjełczałego masła lub zgnilizny. Jest wyczuwalny już w bardzo niskim stężeniu. Człowiek potrafi poczuć odór kwasu masłowego w stężeniach rzędu kilku części na miliard.
W kontekście właściwości tego związku, należy wyjaśnić, że jest on bezbarwną cieczą, dobrze rozpuszczalną w wodzie. Powstaje w procesie fermentacji masłowej (np. podczas psucia się masła). Jako ester (np. maślan etylu, maślan amylu) ma już przyjemny i owocowy zapach - w przemyśle spożywczym jest w tej postaci używany jako aromat.
W organizmie człowieka kwas masłowy ma znaczenie biologiczne. W jelicie grubym stanowi ważne źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego i działa przeciwzapalnie.