Drukarka, która drukuje ... jedzenie
Warstwa po warstwie "głowica drukująca" drukarki żywnościowej Cornucopia układa jedzenie. Zgodnie z receptą miesza składniki, które za pomocą systemu przewodów są doprowadzane z pojemników w górnej części urządzenia
Zarówno system drukowania, jak i płyta u spodu potrafią podgrzewać albo schładzać jedzenie. W ten sposób można tworzyć kompozycje, które były niemożliwe do zrealizowania przy dotychczasowej technice. Poza tym użytkownik ma bezpośrednią kontrolę nad składem, jakością, wartością odżywczą i walorami smakowymi każdego posiłku.
Cornucopia to na razie jedynie idea. Drukarka żywności to projekt, który specjaliści z MIT uruchomili w maju 200. roku. Jego fundamentem jest technologia stosowana w drukarkach 3D, którą już od lat wykorzystuje się w sferze konstrukcyjnej do tworzenia trójwymiarowych prototypów. Naukowcy z MIT pracują obecnie nad interfejsem i kontrolerami dla drukarki Cornucopia. Osoby znające łacinę mogą się domyślić, jakie wielkie nadzieje specjaliści z zespołu Fluid Interface Group pokładają w projekcie Cornucopia: Digital Gastronomy – Cornu Copiae oznacza mityczny róg obfitości.