Dieta bambusowa. Mały sekret wielkiej pandy

Panda wielka (Ailuropoda melanoleuca)
Panda wielka (Ailuropoda melanoleuca)
Źródło zdjęć: © Getty Images | VCG

28.08.2021 10:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak powszechnie wiadomo, ulubionym przysmakiem pandy wielkiej są pędy bambusa. Mimo to, szczęka azjatyckiego niedźwiadka działa inaczej niż u pozostałych roślinożerców. Specjaliści postanowili wyjaśnić tę zagadkę.

Pandy są wyjątkowo wybredne jeżeli chodzi o pożywienie. Ich dieta składa się niemal wyłącznie z różnych gatunków bambusa, z maleńkim dodatkiem ryb i gryzoni. Pracownicy fińskiego Instytutu Stomatologii Uniwersytetu w Turku wraz z chińskimi naukowcami z Centrum Badań nad Pandą Wielką, jako pierwsi postanowili przeanalizować, jak gusta kulinarne masywnego zwierzaka wpłynęły na budowę jego narządu żucia.

U większości roślinożerców ewolucja ukształtowała charakterystyczne zęby trzonowe, pomagające w rozdrabnianiu liści i owoców; a także żuchwę poruszającą się na boki pozwalającą na skuteczne mielenie pokarmu. Z kolei pandy pozostają wyposażone w imponujące górne i dolne kły – pozostałość po drapieżnych przodkach – które jednak, co wyjątkowe, nie przeszkadzają w poruszaniu żuchwą na boki.

Obecna szczęka pandy wyróżnia się również na tle innych niedźwiedzi. Poza ruchem góra-dół (jak w zawiasie) jej żuchwa może przesuwać się także w osi poziomej.

Panda obierająca pęd bambusa

To niepospolite zjawisko badacze przypisują ewolucji stawu skroniowo-żuchwowego i zębów przedtrzonowych. Długotrwała adaptacja zrodziła specyficzne połączenie cech mięsożercy i roślinożercy, bardzo ułatwiające pandzie obieranie pędów bambusa ze skóry – twardej i toksycznej.

Na początku plejstocenu była to szalenie cenna zdobycz ewolucyjna. Dzięki niej, kiedy inni głodowali, sympatyczne zwierzę uzyskało dostęp do praktycznie niewyczerpalnego, łatwo dostępnego źródła pożywienia. W związku z tym przystosowaniem, panda przetrwała jako jedyny tak dorodny ssak w tamtej części Azji.

"To nowe badanie ma ogromne znaczenie naukowe, ponieważ rozwiązuje starą tajemnicę wzajemnych zależności ekologicznych między pandami a roślinami bambusowymi" – podsumowuje Jukka Salo z Uniwersytetu w Turku.

Więcej informacji znajdziesz w źródle: P. Vallittu, J. Varrela, J. Salo, Temporomandibular joint and Giant Panda’s (Ailuropoda melanoleuca) adaptation to bamboo diet, "Scientific Reports".

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (7)
Zobacz także